ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ (867) - Programı Bilgileri   
Dili İngilizce
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı ÇEVRE MÜHENDİSİ
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Çevre Mühendisliği Bölümü


Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Ayşenur Uğurlu
Tarihçe
Hacettepe Üniversitesi`nde Çevre Mühendisliği alanındaki çalışmalar 1990 yılında kurulan Çevre Uygulama ve Araştırma Merkezi ile başlamıştır. 1993 yılında, Fen Bilimleri Enstitüsü`ne bağlı olarak Çevre Bilimleri Anabilim Dalı kurulmuş ve Yüksek Lisans - Doktora düzeyinde eğitime başlanmıştır. Bu oluşumun bölüm kimliği kazanması ise 1997 yılında gerçekleşmiştir. 2004 yılında Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı ismi değiştirilmiş ve Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı adı altında çalışmalar devam etmektedir. Çevre Mühendisliği Bölümü halihazırda lisansüstü (Yüksek Lisans ve Doktora Programları) düzeyde eğitim vermektedir, 80`in üzerinde öğrencisi programa kayıtlıdır. Küresel eğilim göz önünde bulundurularak Bölümümüzde, sürdürülebilirlik odaklı bir lisansüstü eğitim programı sunulmaktadır. Bölümümüzde sürdürülebilirliğin tematik alanlarında uzmanlığa sahip öğretim kadrosu bulunmaktadır. Mikrobiyal yakıt hücresi geliştirilmesinden nanopartikül yaşam döngüsü envanteri oluşturulmasına ve içortam hava kirliliği ile hassas popülasyonda hastalık görülme sıklığı ilişkisini araştıran geniş bir skalada araştırmalar devam etmektedir.Lisansüstü program felsefesini temel alan bir yaklaşımla lisans eğitimi hem temel çevre mühendisliği hem de sürdürülebilirlik tematik alanlarında kuramsal ve uygulamalı bilgiler içeren dersler verilmektedir. Her ders kapsamında çevresel sorunların önlenmesi ve giderilmesi ile ilgili ulusal ve uluslararası yasal mevzuata da yer verilmektedir. Ayrıca farklı modellerin öğretildiği ve bilişim teknolojilerinin kullanılmasını teşvik eden bir program sunulmaktadır. Bu şekilde mezunların güncel literatüre ve ilgili ulusal, bölgesel ve küresel çevresel mevzuata hakim olması hedeflenmektedir.Bölümümüz çevresel problemlerin tespitine, çözümüne ve yeni teknolojilerin geliştirilmesine olanak sağlayacak ölçekte ileri araştırma laboratuvarına sahiptir. Bu sayede Çevre Mühendisliği tematik alanlarında enstrümentasyon ve analiz tekniklerine hakim mezunlar yetiştirilecektir.Çevre Mühendisliği Lisans programı öğretim dili İngilizce`dir. Bu sayede program mezunlarının ileri düzeyde İngilizce sözlü ve yazılı iletişim becerisine sahip olacaklardır.
Kazanılan Derece
Lisans
Kabul Koşulları
Programa kayıt yaptırabilmek için en az lise mezunu veya yurtdışı eşdeğeri dereceye sahip olmak gerekir. Programa ÖSYM yönetiminde gerçekleştirilen Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) veya yurt dışı eşdeğeri sınav ile sayısal (SAY) puan türü üzerinden öğrenci
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek Lisans
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin öğrenimini tamamlamış ve mezun durumda kabul edilebilmesi için en az 240 AKTS kredi yükünü tamamlamış olması ve Hacettepe Üniversitesi Ön lisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddelerinde (30. Madde) belirtilen şartları sağlaması gereklidir. (link: www.hacettepe.edu.tr)
Mezun İstihdam Olanakları
Lisans programını tamamlayacak olan öğrencilerimiz çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarıyla özel kuruluşlarda tam zamanlı olarak çevre mühendisliği ve çevre yönetimi konularında çalışabileceklerdir. Özellikle ülkemiz şartları göz önüne alındığında uzmanlaşmış ve nitelikli Çevre Mühendislerinin yetiştirilmesine ihtiyaç vardır. Çevre Mühendisliği lisans programı mezunlarının istihdam edilebileceği kurumlardan bazıları şunlardır:- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı- Orman ve Su İşleri Bakanlığı- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı- Avrupa Birliği Bakanlığı- Kalkınma Bakanlığı- Dışişleri Bakanlığı- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı- Kültür ve Turizm Bakanlığı- Sağlık Bakanlığı- Türkiye Atom Enerji Kurumu- Türkiye İstatistik Kurumu- Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu- DSİ Genel Müdürlüğü- İlbank A.Ş.- Karayolları Genel Müdürlüğü- Devlet Hava Meydanları İşletmesi- Belediyeler- İl Özel İdareleri- Hastaneler- Özel kurumlar
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi(leri) tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan “Ders Öğretim Planı”nda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak H.Ü. Ön lisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır (link: www.hacettepe.edu.tr)



https://bilsis.hacettepe.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=867