MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ (774) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Matematik Öğretmenliği


Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Necla Turanlı
Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. AYŞEGÜL ALTAY UĞUR
Tarihçe
Matematik Eğitimi Anabilim Dalı, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Bölümü içinde, bu bölümün (o zamanki adıyla Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü) açıldığı 1982 yılında, Almanca eğitim yapan ortaöğretim kurumlarına matematik öğretmeni yetiştirmek amacıyla kurulmuş ve aynı yıl öğrenci alınarak eğitim-öğretime başlamıştır. Matematik Eğitimi Anabilim Dalı'na giriş için ulusal üniversite sınavında başarılı olmak gerekmektedir.Dört yıllık öğretim süresi, 1998 yılında yürürlüğe giren Yüksek Öğretim Kurulu kararıyla beş yıla çıkartılmıştır. 2014- 2015 yılında yürürlüğe giren karar ile tekrar dört yıllık öğretim süresi uygulanmaya başlanmış ve eğitim dili Türkçe olarak değiştirilmiştir. Uygulanmakta olan dört yıllık eğitim-öğretim programında öğrenciler alan eğitimi, mesleki eğitim ve genel kültür dersleri almaktadırlar. Matematik Eğitimi Anabilim Dalı programı matematik ve matematik öğretimi alanlarını kapsamaktadır. Anabilim dalında, matematik alan bilgisinin yanında matematik öğretimine yönelik materyal geliştirme ve uyarlama, sınav hazırlama ve değerlendirme; öğrenci gereksinim ve beklentilerini dikkate alarak dersi tasarlama gibi konularla ilgili bilgi ve beceriler kazandırılmaktadır.Anabilim dalının temel hedefi ülkemiz ortaöğretim okullarına Türk Milli Eğitiminin amaçları doğrultusunda, Atatürk İlke ve İnkılaplarına gönülden bağlı, gerek alan bilgisi ve gerekse meslek bilgisi yönünden iyi yetişmiş, mesleğinde çağın teknolojilerini kullanabilen üstün nitelikli matematik öğretmenleri yetiştirmektir. Bu nedenle öğrenciler, üniversitede edindikleri öğretmenlik mesleğine ilişkin kuramsal bilgilerini beceriye dönüştürmek, bilgi ve becerilerini uygulamalı olarak geliştirmek amacıyla ortaöğretim okullarında derslere katılır ve öğrenimlerinin son döneminde staj yaparlar.Anabilim dalında yüksek lisans ve doktora programları da yürütülmektedir.
Kazanılan Derece
Lisans
Kabul Koşulları
1. Lise diploması 2. Ulusal Üniversite Giriş ve Yerleştirme Sınavından (ÖSYM) gerekli notu (YGS-MF1) almış olmak Hacettepe Üniversitesi Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Bölümü'nde öğrenci olma hakkı kazanan adaylar, rektörlük tarafından belirlenen ve ilan edilen süre içinde istenen belgelerle kayıtlarını yaptırırlar. İlan edilen süre içinde kaydını yaptırmayan adaylar hakkını kaybeder.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek Lisans
Mezuniyet Koşulları

Programda mevcut olan, 240 AKTS'ye karşılık gelen zorunlu ve seçmeli dersleri başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar devlet okullarında ve özel okullarda matematik öğretmeni olarak çalışmaktadır.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyeleri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan "Değerlendirme Sistemi" tablolarında ayrıntılı olarak tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak Hacettepe Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.



https://bilsis.hacettepe.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=774