İLETİŞİM BİLİMLERİ (763) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi SÖZ
Program İçeriği

2005 yılında kurulan Fakültemiz, kurulduğu yıldan itibaren bir araştırma üniversitesinin bileşeni olmak anlayışıyla yapılanmış ve eğitim-öğretim hedefini, lisansüstü düzeyde yetkinleşmek olarak belirlemiştir.



Fakültemizde İletişim Bilimleri, Kültürel Çalışmalar ve Medya, Radyo, Televizyon ve Sinema, Sağlık İletişimi olmak üzere dört yüksek lisans programımız ve İletişim Bilimleri doktora programımız mevcuttur. Fakültemizde 2018 yılında ise İletişim Bilimleri Lisans Programı açılmıştır.



Lisansüstü eğitim faaliyetlerinin yanı sıra fakültemiz, düzenli olarak gerçekleştirilen Belgesel Günleri, İletişim Bilimciler İletişimi Konuşuyor buluşmaları ve Kolokyumlarla üniversitenin geneline açık, iletişim alanı ile bağ kuran faaliyetlere de ev sahipliği yapmaktadır.



Fakültemiz, yayın hayatına 2014 yılında başlayan uluslararası hakemli elektronik yayını, Moment Dergi: Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Kültürel Çalışmalar Dergisi ile akademinin gündemindeki meselelere dair düşünsel bir zemin sunarak yeni tartışmalara yön vermektedir.



İletişim alanında disiplinlerarası bir yaklaşımı benimseyen fakültemiz, başlangıcından bu yana öğrencilerine sunduğu nitelikli lisansüstü eğitimi, yeni açılacak lisans programıyla destekleyecektir.



Lisans programı, yükseköğrenimin ilk ve en önemli adımını oluşturmaktadır. Bu ilk adımda, iletişim alanına yönelik salt mesleki eğitim pratiğinden çok öğrencilerimizin bilimsel eğitimin gereklerine uygun olarak; düşünen, araştıran, sorgulayan, eleştiren, yaratıcı, üretken, bilgisine ve kendine güvenen insanlar olarak mezun olmaları hedeflenmektedir.


Bölüm Başkanı
Doç.Dr. BURCU ŞİMŞEK
Tarihçe
Yüksek lisans eğitiminde on bir, doktora eğitiminde ise altı yıllık tecrübesini, aynı doğrultuda lisans eğitimine de yaymayı hedefleyen Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi, "İletişim Bilimleri Lisans Programı"nı oluşturarak 2018/2019 eğitim-öğretim yılından itibaren bu programa öğrenci almaya başlamıştır.İletişim bilimlerini kuran sosyal bilim disiplinleri ile iletişim biliminin klasik temeli olan kuramsal esasların üzerine inşa edilen disiplinlerarası nitelikteki bu program, yeni medya, sosyal medya, dijital oyun çalışmaları, gelişen iletişim felsefesi, iletişim hukuku, değişim ve dönüşüm halindeki uygulamalı medya alanları, siyasal iletişim ve kültürel diplomasi, sahadan habercilik vb. çalışma alanlarına ilişkin geniş bir ders ve mecra yelpazesini içermektedir. Bu perspektifle hazırlanan program, kültürel çalışmalar alanının kapsadığı konulara dönük eleştirel ve geliştirici bir bakışı içeren zorunlu ve seçmeli dersleri kapsamaktadır.
Kazanılan Derece
Lisans
Kabul Koşulları
İletişim Bilimleri Lisans Programına kayıt yaptırabilmek için lise ve dengi öğretimi başarıyla tamamlamış ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sözel puan türünde yeterli puan almış olmak gerekmektedir. Yükseköğretim Kurumları Sınavına ilişkin detaylar
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek Lisans
Mezuniyet Koşulları
Öğrencilerin programdan mezun olabilmesi için en az 240 AKTS kredisine ve 140 yerel krediye karşılık gelen dersi başarıyla tamamlamaları ve 4`lük sistemde en az 2,00 genel akademik ortalamayı sağlamaları gereklidir. Mezuniyetle ilgili diğer koşullar için HÜ Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği geçerlidir.http://www.oid.hacettepe.edu.tr/index_sub.php?grp=y&dir=&file=01_01_lisans_20171212_1200&filetype=html&submenuheader=4
Mezun İstihdam Olanakları
HÜ İletişim Fakültesi İletişim Bilimleri Lisans Programı, mezuniyet sonrasında medya sektöründe iş bulma, iletişim alanında dünyada gelişen yeni mesleklere adapte olma ve akademiye yönelme gibi birbirinden farklı olanakları mümkün kılan bir formasyon kazandıracak şekilde yapılandırılmıştır. Zira konvansiyonel alanlar, hızla güç ve alan kaybetmekte, bu alanlarda istihdam imkânları hızla daralmaktadır. Bu durumun doğal sonucu, mezuniyet sonrası işsizliktir. İletişim Bilimleri Lisans Programı, gelişen ve gelişmesi muhtemel olan alanlara uyum sağlama yeteneği yüksek mezunlar hedefleyerek bu handikapı aşmayı hedeflemiş; bu meyanda yürütülmekte olan doktora ve yüksek lisans programlarını da destekleyecek biçimde, ülkemizdeki iletişim eğitimine yeni bir bakış açısı ve olanaklar sağlayarak iletişim eğitiminin içine girdiği krize yeni çözümler üretmeyi amaçlamıştır.
Ölçme ve Değerlendirme

https://bilsis.hacettepe.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=763



https://bilsis.hacettepe.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=763