KAYNAK TEKNOLOJİSİ (737) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği
Hacettepe Üniversitesi Başkent OSB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü – Kaynak Teknolojisi Programı; 2018 yılında Hacettepe Üniversitesi Senatosu'nun 03.01.2018 tarih ve 2018-2 sayılı kararı ile kurulmuştur. Tam zamanlı 1. öğretim olarak açılan programımız 2 yıl boyunca 4 yarıyıl olarak ön lisans eğitimi vermektedir. Eğitimini başarı ile tamamlayanlara “Kaynak Teknolojisi” ön lisans diploması ve “Tekniker” ünvanı verilir.
Mezunlar ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı'nda başarılı oldukları takdirde fakültelerin benzer lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Bu lisans programlarına örnek olarak Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Malzeme Mühendisliği, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği verilebilir.

Bölüm Başkanı
Dr.Öğretim Üyesi Fatih Güven
Tarihçe
2018 yılında Hacettepe Üniversitesi Senatosu'nun 03.01.2018 tarih ve 2018-2 sayılı kararı ile kurulmuştur.
Kazanılan Derece
Kaynak Teknolojisi ön lisans derecesi
Kabul Koşulları
YÖK ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.
Üst Kademeye Geçiş
Ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayanlar, DGS (Dikey Geçiş Sınavı) sınavına girerek başarı durumları ve puanlarına göre YÖK´ün ilgili mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen lisans programlarına geçiş yapabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekir. Bu 120 AKTS hesabı içerisinde yer alan dönem içinde yapılan işyerinde uygulamalı eğitim ve dönem dışında yaz döneminde yapılan stajları başarıyla tamamlamış olmaları gerekir. İşyerinde uygulamalı eğitim 2. sınıfın Güz ve Bahar döneminde haftada 2 işgünü olmak üzere 14 hafta, buna karşın stajlar ise 1. sınıfın yaz döneminde haftada 5 işgünü olmak üzere 14 hafta, 2. sınıfın yaz döneminde haftada 5 işgünü olmak üzere 9 hafta olmak üzere toplamda 171 iş gününe tekabül etmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar kamuya veya özel sektöre ait demir çelik, alüminyum, döküm fabrikalarında, makine, havacılık, otomotiv, inşaat, gemi sanayinde tekniker olarak çalışabilirler. Kaynak teknikerleri, kamu ve özel kuruluşlara ait fabrikalarda ve atölyelerde; Mühendis tarafından hazırlanan iş planının uygulanması ile ilgili çalışmaları yürütür. Üretim faaliyetinin planlanmasında, kaynak yaparken hangi malzemenin kullanılacağına ve hangi yöntemle yapılacağına karar vermede mühendise yardımcı olur. Her çeşit kaynaklı yapıları çizer ve kaynak yapar. Üretimi denetler.
Kalite kontrol işlerini yürütür. Mezunlar ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı'nda başarılı oldukları takdirde fakültelerin fakültelerin benzer lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Bu lisans programlarına örnek olarak Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Malzeme Mühendisliği, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği verilebilir.
Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve genel sınavına tabi tutulurlar. Başarı notu; ara sınavların (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, uygulama vb. gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı ve yarıyıl sonu sınavının katkısı ile birlikte hesaplanarak belirlenir. Ara sınav ve genel sınavların ağırlığı %40-%60 arasında olacak şekilde dersi okutan öğretim elemanı tarafından belirlenir.
Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak H.Ü. Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.



https://bilsis.hacettepe.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=737