HARİTA VE KADASTRO (734) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Hacettepe Üniversitesi Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü, Başkent OSB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde yer alan beş bölümden biridir. Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü çatısı altında ise sadece Harita ve Kadastro Programı yer almaktadır. Harita ve Kadastro Programı, kurulduğu 1982 yılından bu yana Hacettepe Üniversitesi'nin farklı birimlerinde (Ankara Meslek Yüksekokulu,  Polatlı Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve 2017 yılından bu yana Başkent OSB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde) eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmiştir.



Harita ve Kadastro Programı 4 yarıyıldan oluşan 2 yıllık bir ön lisans programıdır. Programımıza her yıl  50 öğrenci kabul edilmektedir. Programımızda teorik ve uygulamalı dersler yüz yüze eğitim şeklinde verilmektedir. Okutulan dersler zorunlu, seçmeli, mesleki ve ortak derslerden oluşmaktadır. Eğitim programımızda yer alan mesleki derslerin büyük çoğunluğu (bilgisayar başında ve arazide) uygulamalı olarak verilmektedir. Okutulan derslerimizin %25'i seçmeli derslerden oluşmaktadır. Okutulan derslere ek olarak, harita sektöründe yer alan çeşitli firmalardan sertifika eğitim desteği de alınmaktadır. Programımızda teknik altyapı olarak teknolojik ölçüm cihazları ve bilgisayar laboratuvarı bulunmaktadır. Harita ve Kadastro Programında üç öğretim elemanı tam zamanlı olarak görev yapmaktadır.



Programımızın amaçları arasında; teknolojik ölçüm yöntemlerini kullanarak coğrafi verileri elde eden ve bu verileri başta mühendislik çalışmaları olmak üzere çeşitli uygulama alanlarının ihtiyaç duyduğu harita ve proje üretiminde kullanan, üretilen mühendislik projelerinin yeryüzüne uygulanması işlemlerini organize eden ve yürüten, mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımları kullanma yeteneğine sahip, ilkeli ve çağdaş meslek elemanları yetiştirmek, yer almaktadır.



 


Tarihçe
Hacettepe Üniversitesi Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü, Başkent OSB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde yer alan beş bölümden biridir. Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü çatısı altında ise sadece Harita ve Kadastro Programı yer almaktadır. Harita ve Kadastro Programı, kurulduğu 1982 yılından bu yana Hacettepe Üniversitesi'nin farklı birimlerinde (Ankara Meslek Yüksekokulu, Polatlı Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve 2017 yılından bu yana Başkent OSB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde) eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmiştir.
Kazanılan Derece
Ön lisans
Kabul Koşulları
YÖK ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans
Mezuniyet Koşulları
Öğrencilerimizin öğrenimini tamamlamış ve mezun durumda kabul edilmesi için :Kayıtlı olduğu programın öngördüğü bütün dersleri, uygulamaları ve stajları, Hacettepe Üniversitesi Ön lisans, Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğin hükümlerine göre başarı ile tamamlamak. Programın öngördüğü toplam 120 AKTS kredi miktarını tamamlamak. En az 2,00 genel akademik ortalamayı sağlamak. Hacettepe Üniversitesi Ön lisans, Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 29. uncu maddesinde belirtilen nedenlerle Üniversite ile ilişiği kesilmemiş olmak koşulları sağlaması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezun öğrencilerimiz harita üretimi yapan/yaptıran kamu kurum ve kuruluşlarında, mevcut sayısal ve grafik harita bilgilerini kullanarak kamu hizmetlerini gerçekleştiren kamu kurum ve kuruluşlarında, her türlü mühendislik amaçlı çalışmada yer alan özel sektör firmalarında, konum bilgisine dayalı bilgi sistemlerinin oluşturulması alanında çalışan firmalarda ve konum bilgilerini düzenlemeye yönelik yazılım geliştiren firmalarda çalışabilmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve genel sınavına tabi tutulurlar. Başarı notu; ara sınavların (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, uygulama vb. gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı ve yarıyıl sonu sınavının katkısı ile birlikte hesaplanarak belirlenir. Ara sınav ve genel sınavların ağırlığı %40-%60 arasında olacak şekilde dersi okutan öğretim elemanı tarafından belirlenir.
Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak H.Ü. Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.



https://bilsis.hacettepe.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=734