MAKİNE (648) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Hacettepe Meslek Yüksekokulu, Makine Programı; 2012 yılında Hacettepe Üniversitesi Senatosu'nun 29.03.2012 tarih ve 2012-76 sayılı kararı ile kurulmuştur. İkili öğretim olarak açılan programımız 2 yıl boyunca 6 dönem olarak önlisans eğitimi vermektedir. Eğitimini başarı ile tamamlayanlara “Makine” önlisans diploması ve “Tekniker” ünvanı verilir.



Makine programından mezun olan öğrenciler; İmalat sektörünün yükselen bir müteharrik güç olması ve CNC tezgâhlarının ve CAD-CAM programların modern imalatta önemli bir yer işgal etmesi sebebiyle Makine Teknikeri olarak bu alanda aranan ve en çok istihdam edilen eleman olmuştur. Endüstride; Torna ve freze operatörlüğü, CNC operatörlüğü, CAD-CAM operatörlüğü, Teknik ressam, Kalite kontrol, Isıl işlemci, Kontrol ve otomasyon ve teknik servis ve tanıtım alanlarında görev alabilecekleri gibi; Yeterli bilgi birikimi ve tecrübeyi edinen mezunlarımız, girişimci ruh ile kendi işyerlerini de oluşturabilmektedirler.



Öğrencilerimiz Makine Programından mezun olduktan sonra ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları halinde fakültelerin; Endüstri Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği, Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği, İmalat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Makine ve İmalat Mühendisliği, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, Malzeme Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Otomotiv Mühendisliği, Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği.


Bölüm Başkanı
Doç.Dr. Şener Karabulut
Tarihçe
Hacettepe Meslek Yüksekokulu, Makine Programı; 29.03.2012 tarihinde Hacettepe Üniversitesi Senatosu'nun 2012-76 sayılı kararı ile kurulmuştur. Program, ikili öğretim olarak açılmış olup 2 yıl boyunca 6 dönem süresince önlisans eğitimi sunmaktadır. Bu programa başarıyla tamamlayan öğrencilere "Makine" önlisans diploması ve "Tekniker" ünvanı verilmektedir. Makine programını tamamlayan öğrenciler, imalat sektörünün yükselen bir güç olması ve CNC tezgahlarının ile CAD-CAM programlarının modern imalatta önemli bir yer işgal etmesi sebebiyle, Makine Teknikeri olarak bu alanda aranan ve en çok istihdam edilen eleman olmuşlardır.
Endüstride; torna ve freze teknikeri, CNC programracılığı, CAD-CAM programcılığı, teknik ressam, kalite kontrol, ısıl işlemci, kontrol ve otomasyon, teknik servis ve tanıtım alanlarında görev alabilecekleri gibi, yeterli bilgi birikimi ve tecrübeyi edinen mezunlarımız, girişimci ruh ile kendi işyerlerini de oluşturabilmektedirler. Öğrencilerimiz Makine Programını başarıyla tamamladıktan sonra, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı'nda başarılı olmaları halinde fakültelerin; İmalat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Makine ve İmalat Mühendisliği, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, Malzeme Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Otomotiv Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği, Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği, Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği bölümlerine dikey geçiş yapabileceklerdir.
Kazanılan Derece
Önlisans
Kabul Koşulları
Makine Programı`na giriş için Türk ortaöğretim eğitimini tamamlamış veya yurtdışında eşdeğer bir eğitim almış olmak ve ulusal üniversite sınavında (TYT) sayısal alanda yeterli puanı almış olmak gerekmektedir. Makine Programına, TYT-SAYISAL puan türü ile öğrenci alımı yapılmaktadır.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans
Mezuniyet Koşulları
Makine Programı`ndan önlisans derecesi almak için 120 AKTS`yi başarılı ile tamamlamış olmak. Mezuniyet işlemleri, Hacettepe Üniversitesi Önlisans Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği` nde belirtilen koşullara uygun olarak yürütülür. (http://www.oid.hacettepe.edu.tr/index_sub.php?grp=y&dir=&file=lisans_20120928_0934&filetype=html&submenuheader=3)
Mezun İstihdam Olanakları
Makine programından mezun olan öğrenciler; İmalat sektörünün yükselen bir güç olması, CNC tezgâhlarının ve CAD-CAM programların modern imalatta önemli bir yer işgal etmesi sebebiyle Makine Teknikeri olarak bu alanda aranan ve en çok istihdam edilen eleman olmuştur. Endüstride; Torna ve freze operatörlüğü, CNC programcısı, CAD-CAM tasarımcısı ve programcısı, Teknik ressam, Kalite kontrol, Isıl işlemci, Kontrol ve otomasyon ve teknik servis ve tanıtım alanlarında görev alabilecekleri gibi; Yeterli bilgi birikimi ve tecrübeyi edinen mezunlarımız, girişimci ruh ile kendi işyerlerini de oluşturabilmektedirler. Öğrencilerimiz Makine Programından mezun olduktan sonra ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları halinde şu mühendislik alanlarında eğitimlerine devam edebilirler:
İmalat Mühendisliği,
Makine Mühendisliği,
Makine ve İmalat Mühendisliği,
Otomotiv Mühendisliği,
Malzeme Bilimi ve Mühendisliği,
Malzeme Mühendisliği,
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği,
Endüstri Mühendisliği,
Enerji Sistemleri Mühendisliği,
Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği,
Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği,
Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği,
Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar yazılı teorik, proje ödevi ve uygulamalı olarak yapılmaktadır.



https://bilsis.hacettepe.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=648