DİŞ PROTEZ TEKNOLOJİSİ (601) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı SAĞLIK TEKNİKERİ
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Eksilen veya kaybolan fonksiyon ve estetiğin yeniden kazandırılması amacıyla bir ya da daha fazla eksik dişi ve ilgili eksik dokuları tamamlama bilim ve sanatına Protetik Diş Hekimliği denir. Bu alanda bilimsel ve klinik sorumluluk Diş Hekimi'ne laboratuvar aşamalarının sorumluluğu Diş Teknikeri'ne aittir. Başarılı bir protetik tedavide iyi eğitim almış el becerisi yüksek Diş Teknikerleri'nin payı büyüktür.



Programın amacı Diş Hekimleri'ne yardımcı olabilecek ve laboratuvar aşamalarını yürütebilecek nitelikli eleman yetişirmektir. Programı bitirenlere Ön Lisan Diploma'sı ve Sağlık Teknikeri (Diş Protez) ünvanı verilir.


Program Başkanı
Prof.Dr. Gülay UZUN
Tarihçe
1984 yılında Diş Protez (Diş Protez Teknolojisi) ve Anestezi programı ile öğretime başlayan Yüksekokulumuza 1985 yılında Odyometri, Protez – Ortez (Ortopedik Protez ve Ortez), Radyoloji (Tıbbi Görüntüleme Teknikleri), Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik, Tıbbi Laboratuvar (Tıbbi Laboratuvar Teknikleri) programları, 2004-2005 Eğitim-Öğretim Yılında Acil Yardım Teknikerliği (İlk ve Acil Yardım), 2008-2009 Eğitim-Öğretim Yılında Radyoterapi, 2009-2010 Eğitim-Öğretim Yılında Eczane Hizmetleri, 2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılında Ağız ve Diş Sağlığı ile Elektronörofizyoloji, 2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılında Ameliyathane Hizmetleri ve 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılında ise, Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi programları eklenmiştir.
Kazanılan Derece
Önlisans derecesi
Kabul Koşulları
Ortaöğretim eğitimini tamamlamış veya yurtdışında eşdeğer bir eğitim almış ve ulusal üniversite sınavında bu program için gerekli puanı elde etmiş öğrenciler veya başka bir yükseköğretim kurumundan yatay geçiş yapan öğrencilerdir. Bu öğrencilerin geçmiş öğrenimlerinin akademik tanınması ile ilgili Hacettepe Üniversitesi Ön Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'ne bakılabilir. İlgili yönetmelik linki:http://www.oid.hacettepe.edu.tr
Üst Kademeye Geçiş
Lisans
Mezuniyet Koşulları
120 AKTS
Genel akademik ortalama 2.00
Mezun İstihdam Olanakları
Mezun öğrenciler kendilerine ait özel işletmeler açabilmektedirler, Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde ve üniversitelerin Diş Hekimliği Fakültelerinde yer alan protez ve ortodonti laboratuvarlarında, özel diş protez laboratuvarlarında çalışabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar ve başarı notları ile ilgili olarak H.Ü. Önlisans Eğitim Öğretim sınav Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır



https://bilsis.hacettepe.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=601