ODYOMETRİ (542) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı SAĞLIK TEKNİKERİ
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Odyometri Programı ülkemizde ilk olarak 1984 yılında Hacettepe Üniversitesi'nde Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde Prof.Dr. Erol BELGİN tarafından  kurulmuştur. İşitme ve denge bozukluklarının değerlendirilmesi, odyolojik ve vestibüler testlerin uygulanması, işitme tarama testlerinin ve gürültü ölçümlerinin yapılmasının yanı sıra,işitme cihazı uygulamasına yönelik kulak kalıbı ölçülerinin alınarak uygun görülen cihazların kazanç ve çıkış değerlerinin ölçülmesi ve ayarlarının yapılması gibi becerileri kazanan Odyometri Teknikerlerinin mezun olduğu programımız, kurulduğu tarihten bu yana  çok sayıda nitelikli  mezun vermiştir. Donanımlı akademik kadrosuna ek olarak üniversitemizin farklı fakülteleri ve yüksekokullarındaki öğretim elemanı kadrolarından da aldığı destek ile son derece güçlü bir yapıya sahiptir. Yüksekokul bilgisayar laboratuvarından ve hastane bünyesindeki klinik ortamdan yararlanan öğrencilerimiz teknolojik gelişmeleri yakından takip etme imkanına da sahiptir. Öğrencilerimiz, iki yıllık eğitimleri boyunca dört döneme yayılmış yoğun bir teorik ve uygulamalı dersleri almakta, üçüncü ve dördüncü dönemlerinde klinik uygulama yapmaktadır.Temel hedefi nitelikli Odyometri Teknikeri yetiştirmek olan Odyometri Programını başarı ile bitiren mezunlarımız çeşitli kamu ve özel sağlık kuruluşlarının yanı sıra üniversite hastaneleri, devlet hastaneleri ve işitme cihazı/koklear implant merkezlerinde görev yapabilme imkanına sahiptir. Odyometri Programına öğrenci kabulü YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS) aracılığı ile TYT puanı dikkate alınarak merkezi yerleştirme yoluyla yapılmaktadır. 
Bakınız: https://yokatlas.yok.gov.tr/onlisans.php?y=104850034

Öğrencilerin mezun olabilmeleri için dört yarıyılda toplam 120 AKTS kredisini başarıyla tamamlamış ve 4 lük sisteme göre en az 2,00 genel akademik ortalama elde etmiş olmak gerekmektedir. Mezuniyet için H.Ü. Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.Odyometri programında önlisans derecesi almak için öğrencinin 64 ulusal kredi ve 120 AKTS 'yi başarı ile tamamlamış ve 4 lük sisteme göre en az 2,00 genel akademik ortalama elde etmiş olması gerekmektedir. Programı bitirenlere  Odyometri Teknikeri ünvanı verilmektedir. 

Program Başkanı ve Bologna Koordinatörü: Prof. Dr. Ayşe Sanem ŞAHLI
Hacettepe Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Odyometri Programı
İşitme Konuşma Eğitim Ünitesi, D Blok Kat 4, Samanpazarı-Ankara
Tel (iş): +90 312 305 1068
E-mail:ssahli@hacettepe.edu.tr 
          sanem.sahli@gmail.com

Program Başkanı
Prof.Dr. Ayşe Sanem ŞAHLI
Tarihçe
Odyometri Programı ülkemizde ilk olarak 1984 yılında Hacettepe Üniversitesi'nde Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde Prof.Dr. Erol BELGİN tarafından  kurulmuştur. İşitme ve denge bozukluklarının değerlendirilmesi, odyolojik ve vestibüler testlerin uygulanması, işitme tarama testlerinin ve gürültü ölçümlerinin yapılmasının yanı sıra,işitme cihazı uygulamasına yönelik kulak kalıbı ölçülerinin alınarak uygun görülen cihazların kazanç ve çıkış değerlerinin ölçülmesi ve ayarlarının yapılması gibi becerileri kazanan Odyometri Teknikerlerinin mezun olduğu programımız, kurulduğu tarihten bu yana  çok sayıda nitelikli  mezun vermiştir. Donanımlı akademik kadrosuna ek olarak üniversitemizin farklı fakülteleri ve yüksekokullarındaki öğretim elemanı kadrolarından da aldığı destek ile son derece güçlü bir yapıya sahiptir. Yüksekokul bilgisayar laboratuvarından ve hastane bünyesindeki klinik ortamdan yararlanan öğrencilerimiz teknolojik gelişmeleri yakından takip etme imkanına da sahiptir. Öğrencilerimiz, iki yıllık eğitimleri boyunca dört döneme yayılmış yoğun bir teorik ve uygulamalı dersleri almakta, üçüncü ve dördüncü dönemlerinde klinik uygulama yapmaktadır.Temel hedefi nitelikli Odyometri Teknikeri yetiştirmek olan Odyometri Programını başarı ile bitiren mezunlarımız çeşitli kamu ve özel sağlık kuruluşlarının yanı sıra üniversite hastaneleri, devlet hastaneleri ve işitme cihazı/koklear implant merkezlerinde görev yapabilme imkanına sahiptir. 
Kazanılan Derece
Önlisans
Kabul Koşulları
Odyometri Programına öğrenci kabulü YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS) aracılığı ile TYT puanı dikkate alınarak merkezi yerleştirme yoluyla yapılmaktadır.
Bakınız: https://yokatlas.yok.gov.tr/onlisans.php?y=104850034
Üst Kademeye Geçiş
Lisans
Mezuniyet Koşulları
Öğrencilerin mezun olabilmeleri için dört yarıyılda toplam 120 AKTS kredisini başarıyla tamamlamış ve 4 lük sisteme göre en az 2,00 genel akademik ortalama elde etmiş olmak gerekmektedir. Mezuniyet için H.Ü. Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.(http://www.oid.hacettepe.edu.tr/index_sub.php?grp=y&dir=&file=lisans_20120928_0934&filetype=html&submenuheader=3)
Mezun İstihdam Olanakları
Odyometri Programı mezunları hem devlet hem de özel sektörde çalışma imkânına sahiptir. Devlet hastanelerinde KBB Kliniklerine bağlı Odyoloji ünitelerinde odyolojik ve vestibüler tetkik yapabilmekte, Doğum Klinikleri olan devlet hastanelerinde yenidoğan işitme taraması programında görev alabilmektedir. Özel sektörde ise hem özel hastanelerde hem de özel kliniklerde odyolojik ve vestibüler tetkik ve yenidoğan işitme taraması yapabilmekte ve işitme cihazı firmalarında çalışabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan “Ders Öğretim Planı”nda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak H.Ü. Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.
Bakınız: https://oidb.hacettepe.edu.tr/tr/hacettepe_universitesi_on_lisans_lisans_egitimogre-3



https://bilsis.hacettepe.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=542