ULUSLARARASI İLİŞKİLER (İNG.) (497) - Programı Bilgileri   
Dili İngilizce
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi EA
Program İçeriği

1992 yılında YÖK Başkanlığınca açılması uygun görülen Uluslararası İlişkiler Bölümü, 1994 yılında üniversitemiz senatosu kararıyla kurulmuştur. 1997-1998 öğretim yılında yüksek lisans eğitimiyle faaliyete geçen bölümümüzde lisans eğitimine 1999-2000 öğretim yılında başlanmıştır. Bölümümüzde doktora eğitimi ise 2020-2021 öğretim yılında başlamıştır.



Öğretim kadromuzda iki profesör, sekiz doçent, dört doktor öğretim üyesi, üç öğretim görevlisi ve sekiz araştırma görevlisi bulunmaktadır. Lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında eğitim dili İngilizce iken, tezsiz yüksek lisans programında eğitim dili Türkçedir.



Bölümümüz, Hacettepe Üniversitesi dışında Dışişleri Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, TÜBA, TİKA, SAM, T.C. Merkez Bankası, B.M. Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Dünya Ticaret Örgütü (WTO), Dış Politika Enstitüsü, Sığınmacı ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği ve diğer üniversiteler ile de işbirliği yapmaktadır. 



Lisans programımız, öğrencilere temel uluslararası sorunları ve güncel uluslararası gelişmeleri yorumlama kapasitesi verecek şekilde düzenlenmiştir. Öğrencilerin uluslararası hukuk, diplomasi tarihi ve uluslararası ilişkiler teorileri konusunda edindikleri bilgileri bu sorunların ve gelişmelerin tanımlanmasında ve incelenmesinde kullanabilmeleri sağlanmaktadır. Uluslararası alandaki gelişmelerin takip edilebilmesi için lisans programımız uluslararası ilişkiler alanındaki bilimsel literatürü ve güncel kaynakları izlemektedir. Programımız, bu temel ve güncel literatüründen edindiği bilimsel verileri ve kuramsal yaklaşımları kullanarak küresel ve bölgesel sorunlarla ilgili araştırma yürütür. Bu sorunlara ilişkin araştırmalar hem bireysel hem de ekip olarak sürdürülmekte, öğrenciler de hem bu tür çalışmalara katılmaları hem de benzer çalışmaların kendileri tarafından yürütülmesi konusunda teşvik edilmektedirler. Himayesinde bu tür çalışmalar yürütülen lisans programımız, bilgilerin ediniminde ileri derece İngilizceyi ve orta düzeyde diğer yabancı dilleri aktif olarak kullanmakta, gerekli bilgisayar teknolojilerine başvurmakta, edinilen bilgilerin değerlendirilmesinde eleştirel yaklaşımı ön planda tutmakta ve bu süreçte de toplumsal, bilimsel ve etik normlara uymaktadır.



Mezunlarımız başta Cumhurbaşkanlığı, Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve TİKA olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarında; Birleşmiş Milletler, UNICEF, UNHCR gibi uluslararası kuruluşlar ve bu kuruluşların alt birimlerinde; ayrıca ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarında istihdam edilmektedirler. Bölümümüz mezunlarının bir kısmı çeşitli burs imkânlarıyla, yurtiçinde ve yurtdışındaki saygın eğitim kurumlarında yüksek lisans ve doktora çalışmalarına devam edebilmektedirler. Bu çalışmaların ardından mezunlarımızın arasından geleceğin akademik kadrolarını oluşturacak şekilde çeşitli üniversitelerde görev yapanların sayısı artmaktadır. Aynı zamanda, ülkemizde de son zamanlarda yaygınlık kazanan düşünce kuruluşlarında bölüm mezunlarımız araştırmacı ve uzman araştırmacı kadrolarında aranan eleman olmaktadırlar. Bunlara ek olarak bölüm mezunlarımız uluslararası şirketlerde, medya sektöründe (TRT ve BBC gibi), bankacılık, sigortacılık, uluslararası mali danışmanlık gibi çeşitli alanlarda faaliyet gösteren firmaların dış ticaret ve dış ilişkiler bölümlerinde yönetici pozisyonunda istihdam edilmektedirler.


Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Yonca İldeş
Tarihçe
1992 yılında YÖK Başkanlığınca açılması uygun görülen Bölümümüz 1994 yılında Üniversitemiz Senatosu kararıyla kurulmuştur. 1997-1998 öğretim yılında Yüksek Lisans eğitimiyle faaliyete geçen Bölümümüzde Lisans eğitimine 1999-2000 öğretim yılında başlanmıştır. Bölümümüzde üç anabilim dalı bulunmaktadır: Uluslararası İlişkiler, Uluslararası Hukuk ve Siyasi Tarih Anabilim dalları. Bölümümüzün hem lisans hem de yüksek lisans programlarının öğretim dili İngilizce'dir. Lisans programımız, öğrencilere temel uluslararası sorunları ve güncel uluslararası gelişmeleri yorumlama kapasitesi verecek şekilde düzenlenmiştir. Öğrencilerin, uluslararası hukuk, diplomasi tarihi ve uluslararası ilişkiler teorileri konusunda edindikleri bilgileri bu sorunların ve gelişmelerin tanımlanmasında ve incelenmesinde kullanabilmeleri sağlanmaktadır. Programımız, uluslararası ilişkiler alanındaki bilimsel literatürü ve güncel kaynakları izler, bu temel ve güncel literatüründen edindiği bilimsel verileri ve kuramsal yaklaşımları kullanarak küresel ve bölgesel sorunlarla ilgili araştırma yürütür. Bu sorunlara ilişkin araştırmalar hem bireysel hem de ekip olarak sürdürülmekte, öğrenciler de hem bu tür çalışmalara katılmaları hem de benzer çalışmaların kendileri tarafından yürütülmesi konusunda teşvik edilmektedirler. Öğrenciler bilgi edinirken ileri derece İngilizce'yi ve orta düzeyde ikinci yabancı dili kullanmakta, gerekli bilgisayar teknolojilerine başvurmaktadır. Edinilen bilgilerin değerlendirilmesinde öğrenciler eleştirel yaklaşımı ön planda tutmaktadır. Bütün çalışmalar yürütülürken, toplumsal, bilimsel ve etik normlara uyulmaktadır.
Kazanılan Derece
Lisans
Kabul Koşulları
Bu programa kabul edilebilmek için lise mezunu olmak gerekir. Programa LYS'nin EA puan türü ile öğrenci kabul edilir.Lisans programının eğitim dili İngilizce`dir. Öğrencilerin Uluslararası İlişkiler Lisans Programına başlamadan önce Hacettepe Üniversitesi
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek Lisans
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin öğrenimini tamamlayıp mezun olarak kabul edilmesi için aşağıdaki koşulları sağlaması zorunludur. Bu koşullar:a) Kayıtlı olduğu programın öngördüğü bütün dersleri başarı ile tamamlamak.b) Programın öngördüğü toplam kredi miktarını tamamlamak.c) En az 2,00 düzeyinde genel akademik ortalamayı sağlamak.d) Hacettepe Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği`nin 29`uncu maddesinde belirtilen nedenlerle Üniversite ile ilişiği kesilmemiş olmak. Öğrencinin bu programdan mezun olabilmesi için en az 157 krediyi (148 bölüm kredisi ve 9 ortak zorunlu dersler kredisi) (AKTS`ye göre en az 240 krediyi) tamamlamış olması gerekir. Seçmeli ders oranı tüm eğitim-öğretim programının AKTS kredisi toplamının en az %25'ini oluşturmalıdır.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlarımız başta Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Başbakanlık, Ekonomi Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve TİKA olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarında, Birleşmiş Milletler, UNICEF, UNHCR gibi uluslararası kuruluşlar ve bu kuruluşların alt birimlerinde, ayrıca ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarında istihdam edilmektedirler. Bölümümüz mezunlarının bir kısmı çeşitli burs imkanlarıyla, yurtiçinde ve yurtdışındaki saygın eğitim kurumlarında yüksek lisans ve doktora çalışmalarına devam edebilmektedirler. Bu çalışmaların ardından mezunlarımızın arasından geleceğin akademik kadrolarını oluşturacak şekilde çeşitli üniversitelerde görev yapanların sayısı artmaktadır. Aynı zamanda, ülkemizde de son zamanlarda yaygınlık kazanan düşünce kuruluşlarında bölüm mezunlarımız araştırmacı ve uzman araştırmacı kadrolarında aranan eleman olmaktadırlar. Bunlara ek olarak bölüm mezunlarımız uluslararası şirketlerde, medya sektöründe (TRT ve BBC gibi), bankacılık, sigortacılık, uluslararası mali danışmanlık gibi çeşitli alanlarda faaliyet gösteren firmaların dış ticaret ve dış ilişkiler bölümlerinde yönetici pozisyonunda istihdam edilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve bilgi paketinde yer alan “Ders Öğretim Planı”nda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak H.Ü. Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.

Ayrıntılı bilgi için bkz. Hacettepe Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği: http://www.oid.hacettepe.edu.tr/index_sub.php?grp=y&dir=&file=lisans_20120928_0934&filetype=html&submenuheader=3



https://bilsis.hacettepe.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=497