MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ (489) - Programı Bilgileri   
Dili İngilizce
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı MAKİNE MÜHENDİSİ
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Hacettepe Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü 1992 yılında kurulmuştur. Makina Mühendisliği Bölümü çatısı altında kurulan ülkemizin ilk Otomotiv Mühendisliği Lisans Programı öğrencilerini 2005 yılında kabul ederek eğitime başlamıştır. 2009 Bahar yarıyılında Makina Mühendisliği Yüksek Lisans Programı, 2015 Güz yarıyılında Makina Mühendisliği Doktora Programı açılmıştır. Bölümümüz lisans programı 2018-2019 eğitim-öğretim yılından başlayarak yalnızca Makina Mühendisliği Lisans Programı için öğrenci kabul edecektir.


Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Engin TANIK
Tarihçe
Makina Mühendisliği Bölüm Lisans Programı eğitim-öğretime 2018-2019 akademik yılında başlamıştır. Yıllık kontenjan 80`dir.Programın eğitim dili İngilizcedir. Öğrenciler programa başlamak için İngilizce yeterlilik sınavında başarılı olmak zorundadırlar. Programdan mezun olan öğrenciler ileri gelen savunma sanayii, otomotiv, makine, üretim ve enerji firmalarında çalışmakta, yurtiçi ve yurtdışı üniversitelerde lisansüstü eğitimlerine devam etmektedir.Makina Mühendisliği Bölümünde 16 öğretim üyesi bulunmaktadır. Bölüm araştırma alanında çok aktiftir; lisans programının yanı sıra Makina Mühendisliği Yüksek Lisans ve Doktora programları da bulunmaktadır. Bölümün araştırma faaliyetleri katı mekaniği ve tasarım, mekanizmalar ve makina teorisi, otomotiv, malzeme, kontrol, mekatronik, algılayıcılar, termal-akışkan sistemler ve enerji üzerine yoğunlaşmıştır.
Kazanılan Derece
Lisans
Kabul Koşulları
Aday öğrencilerin ÖSYM'nin her sene düzenlemiş olduğu ulusal sınavda yeterli puanı almış olmaları gerekmektedir. Uluslararası öğrencilerin ve yatay geçiş öğrencilerinin kabul kuralları Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından belirlenir.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek Lisans
Mezuniyet Koşulları
Öğrencilerin;
*En az 240 AKTS'lik iş yükünü başarıyla tamamlamış olmaları gerekir.
*D.8. tablosunda verilmiş tüm zorunlu dersleri başarıyla tamamlamış olmaları gerekmektedir.
*30 AKTS'lik alan içi (teknik) seçmeli almaları gerekmektedir.
*8 AKTS'lik alan dışı (teknik olmayan) seçmeli almaları gerekmektedir.
*En az 20 AKTS'lik teknik seçmeli ders yükünü MMÜ/OMÜ kodlu dersleri alarak tamamlamak zorundadır.
*Öğrenci Atölye eğitimini (MMÜ 200) ve her biri en az 20 iş günü olan 2 adet yaz stajını (MMÜ 300 ve MMÜ 400) tamamlamak zorundadır.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar özel sektör ve devlet kurumlarında görev alarak kariyerlerini ilerletebildikleri gibi isterlerse, üst düzey akademik çalışmalara da devam edebilmektedirler. Mezunlar otomotiv, savunma, makine, üretim ve enerji sektörlerinin Ar-Ge, ürün geliştirme, kalite kontrol, üretim, pazarlama ve satış birimlerinde çalışmaktadırlar.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve ders bilgi paketinde yer alan “Ders Öğretim Planı”nda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak H.Ü. Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır. Yönergelere ilişkin bilgiye, http://www.oidb.hacettepe.edu.tr adresinden ulaşılabilir.



https://bilsis.hacettepe.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=489