BANDO ŞEFLİĞİ (473) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Bando Şefliği Sanat Dalı Lisans Programı’nın amacı, Çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin ve ordumuzun moral kaynağı ve coşkulu sesi bandolarımızın eğitici ve yönetici kadrosunu oluşturan bando şeflerini yetiştirmektir. 



Bu anlamda kendisi ile barışık, sanat ve bilim etiği ile cumhuriyet değerlerini özümsemiş, çağdaş dünya ile bireysel tersliklere düşmeyen, güler yüzlü ve programlı, çalışmaktan mutluluk duyan,  her gün yeteneklerini geliştirme, bilgi ve becerilerini, deneyimlerini arttırma çabalarını sürdürme, bilim, teknik ve sanatta, özellikle müzikteki konu alanı ile ilgili yenilikleri izleyerek uzmanlık alanındaki becerilerini, niteliklerini daima arttırarak geliştirme arzusu duyan, alanında yürüttüğü ürettiği sanatsal ve bilimsel çalışmalarla kültürel çevreye katkıda bulunan bando şefleri ve müzik eğitimcileri yetiştirmektir.


Anabilim Dalı Başkanı
Prof. Levent Kuterdem
Program Başkanı
. Doğan Çakar
Tarihçe
Cumhuriyet döneminde bando şeflerinin yetiştirildiği ilk örgün eğitim kurumu Musiki Muallim Mektebi`dir.
1455 sayılı yasanın 1059 nolu talimatnamesi gereğince 1929`dan itibaren Milli Savunma Bakanlığı adına Musiki Muallim Mektebi`nde bando şefi yetiştirilmeye başlamıştır.
Kurucuları arasında Osman Zeki Üngör, Veli Kanık ve İhsan Servet Künçer vd. yer almışlardır.
4 Temmuz 1934 tarih ve 2743 sayı ile resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Milli Musiki ve Temsil Akademisi Kanunu ve 24 Mayıs 1940 tarih ve 4517 sayı ile resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren, Milli Eğitim Bakanlığı`na bağlı Ankara Devlet Konservatuvarı Kanunu gereğince aynı çerçevede bando subayı yetiştirilmeye devam edilmiştir.
6 Mayıs 1936`da bakır çalgılar, kamışlı çalgılar, vurmalı çalgılar ve piyano branşlarında, beş yıllık temel eğitimden sonra lise denkliğindeki yedi yıllık öğretim süresi öngörülen bando subayları, şeflik eğitimi almamışlardır.
Milli Savunma Bakanlığı ile Ankara Devlet Konservatuvarı arasında hazırlanan protokolle (sonradan 20 Ağustos 1965 tarih ve 12080 sayılı resmi gazetede yayınlanan yönetmelik hükümlerine göre) ilk defa Konservatuvar Bando şefliği Bölümü`ne öğrenci alınmaya başlamıştır.
1965 tarihinde yürürlüğe giren ilgili yönetmelik hükümlerine göre, daha önceki dönemlerde Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar ile Piyano bölümlerinde, beş yıllık temel eğitimden sonra yedi yıl olarak uygulanan bando şefliği eğitimi, bu defa Bando Şefliği Bölümü`nde üç yıl orta (lise), iki yıl yüksek devre olmak üzere toplam beş yıl olarak belirlenmiştir.
Ankara Devlet Konservatuvarı Bando Şefliği Bölümü`ne 1963 yılından itibaren sınavla öğrenci alınmıştır.1975 yılında Genelkurmay Başkanlığı, Kültür Bakanlığı ve Ankara Devlet Konservatuvarı yetkilileri ile hazırlanan protokol gereğince ve daha önceki yönetmelik hükümlerine göre 1975-1976 Öğretim yılında Askeri Mızıka Hazırlama ve Sınıf Okulu öğrencilerinden hazırlama (Lise) kısmını bitirenlerden sınavla öğrenci alınmıştır.
Devlet Konservatuvarı yönetmeliğinin 5. ve 18. maddeleri, 20 Haziran 1979 tarih ve 16672 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren değişikliklerle Konservatuvar Bando Yönetimi Dalı`nın orta devre sınıfları (Lise dönemi) kaldırılmış ve yüksek devre dört yıla çıkarılmıştır.
1982`de çıkarılan 41 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve 1983`te onun yerini alan 2809 Sayılı Kanun ile tüm yüksek öğretim kurumları ile beraber Ankara Devlet Konservatuvarı, üniversiteler kapsamına (Hacettepe Üniversitesi kapsamına) alınmıştır. Bu dönemde Prof.Hikmet ŞİMŞEK, Prof.Sabahattin KALENDER, Prof. Muammer SUN, Prof. Muzaffer ARKAN, Prof. İstemihan TAVİLOĞLU ve Doç. Özkan DİZMEN, Yard. Doç. Turgay ERDENER gibi değerli hocalar Bando Şefliği Sanat Dalı Programında ders vermişlerdir.
Bando şefliği eğitimi, günümüzde Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı, Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Anasanat Dalı`nda Bando Şefliği Sanat Dalı Başkanı Doğan ÇAKAR`ın Yönetiminde Türk Silahlı Kuvvetleri ( Kara, Deniz, Hava ve Jandarma ) bandolarına şef yetiştiren tek örgün eğitim kurumu olmanın onuru ve sorumluluğu ile nitelikli, seçkin öğretim üye ve elemanları ile aralıksız sürdürülmektedir.
Kazanılan Derece
Lisans
Kabul Koşulları
Program'a kabul edilebilmek için lise mezunu (Müzik) olmak gerekir.
Programa özel yetenek sınavıyla öğrenci kabul edilir.
Kayıt Kabul Koşulları için Bando Şefliği Sanat Dalı Özel Yetenek Giriş Sınavı Yönergesi geçerlidir. http://www.konser.hacettepe.edu.tr
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek Lisans
Mezuniyet Koşulları
Hacettepe Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği`nin 30. maddesinde belirtilen mezuniyet koşulları geçerlidir (http://www.resmi-gazete.org/rega/hacettepe-universitesi-on-lisans-lisans-egitim-ogretim-ve-sinav-yonetmeligi-33210.htm).
15.08.2012 tarihli senato kararları gereği sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili bazı değişiklikler yapılmıştır.
Belirtilen mezuniyet koşullarının yanı sıra, ortak zorunlu dersler hariç, en düşük toplam 240 AKTS / 135 kredi elde etmek gereklidir.
Mezun İstihdam Olanakları
Program mezunları Türk Silahlı Kuvvetleri Kara, Deniz, Hava ve Jandarma bandolarında şef ve yardımcı şef olarak görevlendirilmektedir.
Bando Okulları Komutanlığı Meslek Yüksek Okulu ve Lisesinde de meslek dersleri öğretmenleri olarak görevlendirilmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri, ilgili dersin bilgi paketinde tanımlanmıştır.
Final sınavları ders sorumlusu tarafından yapılan derslerin geçme notu 50 iken final sınavları jüri tarafından yapılan derslerin geçme notu 70 olarak uygulanmaktadır.
Not sistemiyle ilgili olarak Hacettepe Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin ilgili maddeleri uygulanır (http://www.oid.hacettepe.edu.tr/index_sub.php?grp=y&dir=&file=01_01_lisans_20180326&filetype=html&submenuheader=3).



https://bilsis.hacettepe.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=473