ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ (İNG) (469) - Programı Bilgileri   
Dili İngilizce
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı ENDÜSTRİ MÜHENDİS
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Endüstri Mühendisliği Bölümü


Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Murat Caner Testik
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr.Öğretim Üyesi Banu Yüksel Özkaya
Tarihçe
2004 yılında kurulmuş olan Hacettepe Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü, Beytepe Kampüsü'nde kendisine 2007 yılında tahsis edilen ve toplam 4 kat, yaklaşık 900 m2 kullanım alanına sahip olan binasında hizmet vermektedir. 2007-2008 eğitim-öğretim yılında lisans eğitimine başlamıştır. İngilizce olan lisans eğitimininin ilk iki yılını çoğunlukla temel fen, mühendislik ve sosyal bilimler dersleri oluştururken, Endüstri Mühendisliği alanından dersler ağırlıklı olarak ikinci yıldan itibaren verilmektedir. Bu derslerin uygulamaları, Simülasyon, Kalite Mühendisliği ve Sağlık Sistemleri Mühendisliği Laboratuvarlarında yapılmaktadır. Lisans eğitimlerine devam eden öğrencilerimiz ikinci ve üçüncü sınıf sonrasında yurt içi ve yurt dışında sektörlerin önde gelen şirketlerinde staj yaparak derslerde öğrendikleri teorik bilgilerin uygulama alanlarını görme ve endüstri mühendisliğini daha yakından tanıma olanağı bulmaktadır. Öğrencilerimizin, son sınıfta aldıkları "Sistem Analizi ve Tasarımı I-II" dersleri kapsamında gerçekleştirilen projelerde elde ettikleri tecrübe ile iş hayatına daha donanımlı çıkmaları sağlanmaktadır. Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde düzenli olarak seminerler düzenlenerek teknolojik ve bilimsel faaliyetlerin tartışıldığı ortamlar oluşturulmaktadır. Bu seminerler kapsamında, yurt içi ve yurt dışından alanında uzman konuşmacılarla öğrencilerin buluşmasına olanak sağlanmaktadır. Lisans öğrencilerimiz, Erasmus Programı kapsamında yapılan karşılıklı anlaşmalar doğrultusunda Almanya, Çek Cumhuriyeti, İtalya, İspanya ve Polonya'da bulunan çeşitli üniversitelerde değişim programlarına katılma fırsatı yakalamaktadır.
Kazanılan Derece
Lisans
Kabul Koşulları
Endüstri Mühendisliği lisans programına öğrenci kabulü , Yüksek Öğretim Kurumu tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde, ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınav ile Mühendislik Fakülteleri için belirlenen puan sistemine (MF-4) göre yapılmaktadır.
Yabancı uyruklu öğrencilerin programa kabulü ise Hacettepe Üniversitesi Yurtdışından Öğrenci Başvuru ve Kayıt Kabul Yönergesi’ne göre gerçekleştirilmektedir. İkili anlaşma yapılan üniversitelerden gelen değişim öğrencilerinin programa kabulü anlaşma protokolüne göre yapılmaktadır. Program kontenjanı YÖK tarafından belirlenmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek Lisans
Mezuniyet Koşulları
Endüstri Mühendisliği lisans programından mezun olmak için aşağıdaki koşulların sağlanması gerekmektedir:1. Ulusal kredi sistemindeki öğrenciler için lisans programına başladıkları eğitim-öğretim yılına göre belirlenen ve tabi olunan lisans program yapısına göre aşağıda özetlenen _asgari_ kredilerin başarılı bir şekilde tamamlanmış olması*2010-2011 Eğitim-Öğretim yılı ve öncesinde lisans programına başlayan öğrenciler: 150 ulusal kredi (zorunlu dersler - 114, alan içi seçmeli dersler - 27, alan dışı seçmeli dersler - 5)*2011-2012 Eğitim-Öğretim yılı ile 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılı arasında lisans programına başlayan öğrenciler: 151 ulusal kredi (zorunlu dersler - 115, alan içi seçmeli dersler - 27, alan dışı seçmeli dersler - 5)*2015-2016 Eğitim-Öğretim yılında lisans programına başlayan öğrenciler: 149 ulusal kredi (zorunlu dersler - 117, alan içi seçmeli dersler - 27, alan dışı seçmeli dersler - 5)*2016-2017 Eğitim-Öğretim yılı ve sonrasında lisans programına başlayan öğrenciler: 150 ulusal kredi (zorunlu dersler - 118, alan içi seçmeli dersler - 27, alan dışı seçmeli dersler - 5)2. AKTS kredi sistemindeki öğrenciler için lisans programına başladıkları eğitim-öğretim yılına göre belirlenen ve tabi olunan lisans program yapısına göre aşağıda özetlenen _asgari_ kredilerin başarılı bir şekilde tamamlanmış olması*2013-2014 Eğitim-Öğretim yılı ve sonrasında lisans programına başlayan öğrenciler: 240 AKTS (zorunlu dersler - 179, alan içi seçmeli dersler - 54, alan dışı seçmeli dersler - 7)3. Hacettepe Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği`nin 30. Maddesine göre en az 2,00 genel akademik ortalamaya sahip olunması
Mezun İstihdam Olanakları
Endüstri mühendisliği yöntemleri ve uygulamaları belirli bir sektör ve faaliyet alanı ile sınırlı olmadığı için, kamu ve özel sektörde bulunan ve endüstri mühendisliği alanlarında faaliyet sahibi küçük ve büyük ölçekli bir çok işletme ve kuruluşda endüstri mühendisleri istihdam olanağı bulabilmektedir. Süreçlerin ve sistemlerin tasarımı, analizi, planlanması, izlenmesi ve iyileştirilmesi ile ilgili çeşitli kademelerde karar verici ve uygulayıcı olarak çalışan endüstri mühendislerinin istihdam profili oldukça geniştir. İstihdam alanları arasında üretim planlama, kalite yönetimi, proje/program yönetimi, kapasite ve iş gücü planlama, satın alma, lojistik, maliyet ve yönetim muhasebesi, sistem analizi, iş geliştirme, risk yönetimi, stok kontrol, tedarik zinciri yönetimi, kurumsal kaynak planlaması, araştırma ve geliştirme, insan kaynakları ve bilgi teknolojileri sayılabilir.
Ölçme ve Değerlendirme

Tüm sınav, ölçme ve değerlendirme işlemleri Hacettepe Üniversitesi Ön Lisans, Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği'nin ilgili maddelerine göre gerçekleştirilir.



https://bilsis.hacettepe.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=469