AKTÜERYA BİLİMLERİ (381) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Aktüerya Bilimleri Bölümü dört yıllık lisans programının ilk iki yılında dersler matematik, istatistik ve ekonomi ağırlıklı olup Aktüerya Bilimleri alanına ilişkin temel bilgiler verilmektedir. Son iki yılda ise Finansal Matematik, Hayat ve Hayat Dışı Sigortalar Matematiği, Aktüerya Matematiği, Emeklilik Matematiği, Aktüeryal Yazılımlar, Risk Kuramı, Hasar Modelleri, Risk Yönetimi, Stokastik Süreçler, Regresyon ve Zaman Serileri alanlarında teknik bilgiler içeren uzmanlık dersleri verilmektedir.


Bölüm Başkanı
Doç.Dr. UĞUR KARABEY
Tarihçe
Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Aktüerya Bilimleri Bölümü ve bu bölüme bağlı olarak Aktüerya Bilimleri Anabilim Dalı 20 Haziran 2000 tarihinde kurulmuştur. Ülkemizde bir fakülte bünyesinde bu dalda kurulan ilk bölüm olan Aktüerya Bilimleri Bölümü`nün amacı aktüerya, istatistik, matematik, sigortacılık, bilgisayar, finans gibi temel bilgiler ile sosyoloji, psikoloji, felsefe gibi sosyal bilim bilgileriyle donatılmış ve bu bilgileri ilgili olduğu her alanda kullanabilecek çağdaş, yaratıcı ve sorunları bağımsız olarak çözebilecek aktüerya bilimcileri yetiştirmektir.Aktüerya; insanların doğum, ölüm, evlilik, hastalık, kaza, sakatlık, emeklilik gibi yaşamını; yangın, fırtına, deprem, sel, hırsızlık, dolandırıcılık gibi mal varlığını etkileyen rasgeleliğe bağlı öngörülemeyen olaylarla ve bu olayların oluşumunun finansal etkileriyle ilgilenir. Aktüerya bilimcileri bu tür olayların oluşma riskini analiz etmek, olasılıklarını tahmin etmek ve bu olayların finansal etkilerini hafifletici güvenlik programları oluşturmak üzere eğitilirler. Aktüerlik mesleği Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa`da ücret, prestij ve iş tatmini açısından ilk on meslek içinde yer almaktadır. H.Ü. Fen Fakültesi Aktüerya Bilimleri Bölümü`nü bitiren öğrenciler sigorta sektöründe, kamu ve özel sosyal güvenlik kurumlarında, bankalar ve yatırım firmalarında çalışabilirler. Aktüerya bilimcileri ulusal ya da uluslararası aktüerlik sınavlarına girerek Aktüerler Yönetmeliği`nin öngördüğü koşulları yerine getirdikleri takdirde imza yetkisine sahip aktüer ünvanını da alabilirler.
Kazanılan Derece
Lisans
Kabul Koşulları
Lisans programı için ÖSYM tarafından yapılan sınav sonucuna göre elde edilen başarı belgesi ve lise diploması ile her yıl üniversite tarafından ilan edilen belgeler istenmektedir.Güncel bilgiler için H.Ü. Ön Lisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek Lisans
Mezuniyet Koşulları
D.5. Kazanılan Derece Gereklilikleri ve Kurallar kısmında belirtildiği gibidir
Mezun İstihdam Olanakları
H.Ü. Fen Fakültesi Aktüerya Bilimleri Programı mezunları sigorta sektöründe, kamu ve özel sosyal güvenlik kurumlarında, bankalar ve yatırım firmalarında çalışabilirler. Aktüerya bilimcileri ulusal ya da uluslararası aktüerlik sınavlarına girerek Aktüerler Yönetmeliği`nin öngördüğü koşulları yerine getirdikleri takdirde imza yetkisine sahip aktüer ünvanını da alabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Hacettepe Üniversitesi Ön Lisans, Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği



https://bilsis.hacettepe.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=381