ÇOCUK GELİŞİMİ (366) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı ÇOCUK GELİŞİMCİ
ÖSYM Tipi EA
Program İçeriği

Çocuk Gelişimi Bölümü lisans programı 4 yıllık eğitim ve öğretim yılından oluşmaktadır (1 yıllık İngilizce hazırlık sınıfı öğrencinin isteğine bağlıdır).  Mesleki eğitim ve öğretim programı çocuk gelişimi alanına yönelik  temel bilimler, sağlık, eğitim ve çocuk gelişimi alanına özgü teorik ve uygulamalı dersleri kapsamaktadır.  Bu program uygulamasıyla öğrenci, çocuk gelişimci mesleği için gerekli ilke, kavram, bilgi ve becerileri kazanıp geliştirmektedir.


Program Başkanı
Prof.Dr. Figen TURAN
Tarihçe
Bölümümüz 1968 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesine bağlı Ev Ekonomisi Yüksek Okulu çatısı altında Çocuk Gelişimi ve Eğitimi adıyla kurulmuştur. 1972 yılında Hacettepe Üniversitesi senato kararı ile Ev Ekonomisi Yüksek Okulunun bir bölümü olarak doğrudan Rektörlüğe bağlanmıştır. 1976 yılından itibaren özel eğitim çalışmalarına başlanılmış ve 23.12.1982 tarihinde YÖK kararı ile Özel Eğitim Ana Bilim Dalı kurulmuştur. "Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü"; "Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı" ve "Özel Eğitim Ana Bilim Dalı" olarak iki alanda çalışmalarını sürdürmüştür. Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı, alanında Türkiye'nin ilk, Özel Eğitim Ana Bilim Dalı ise alanında üçüncü ana bilim dalıdır. Bilim uzmanlığı ve doktora programları da 1972-73 güz dönemi itibarıyla başlamıştır. 30 Kasım 1977, 16125 sayılı Resmî Gazete'nin 15.sayfasında belirtildiği üzere, bölüm mezunları sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfında sayılmıştır. Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü, YÖK kararı ile 04.03.1987 tarihinde "Çocuk Sağlığı ve Eğitimi", yine YÖK'ün 23.03.1996 tarihli kararı ile "Çocuk Gelişimi ve Eğitimi" adını almıştır. Bölümümüz Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 21.11.2007 tarih ve B.30.0.E.Ö.B.0.00.00.03-04-01-4351 sayılı kararı ile Sağlık Bilimleri Fakültesi çatısı altında "Çocuk Gelişimi Bölümü" olarak yeniden yapılandırılmıştır.
Çocuk Gelişimi Bölümünün misyonu; normal gelişim gösteren, özel gereksinimi olan, akut ve kronik hastalığı olan, korunmaya muhtaç ve risk altındaki 0-18 yaş grubu çocukların gelişimlerini değerlendirecek ve destekleyecek, çocuk odaklı aile danışmalığı yapabilecek yüksek donanımlı ve nitelikli çocuk gelişimciler yetiştirmek; gelişimi değerlendirmeye yönelik araç geliştirmek; alanla ilgili kişi, kurum ve kuruluşlara (gereksinimleri doğrultusunda) danışmanlık, yayın ve araştırma hizmetleri sunmak; çocuk, aile, eğitimci ve toplumla ilgili çağdaş yaklaşımlar kullanılarak ülke ihtiyaçları doğrultusunda projeler geliştirmek, üretmek ve bu projeleri toplumun her kesimindeki çocuk ve ailelerin yüksek yararına olacak şekilde hayata geçirip yaygınlaştırmaktır.
Bu misyon doğrultusunda, Çocuk Gelişimi Lisans Eğitim-Öğretim Programı Bologna Çalışmaları süreci kapsamında yeniden gözden geçirilerek 2012 yılında yenilenmiştir. Yeni ders programı oluşturulurken mezunların ve öğrencilerin görüşleri, paydaşların görüşleri, sivil toplum örgütlerinin görüşleri alınarak ihtiyaç analizi yapılmıştır. Yapılan ihtiyaç analizi göz önüne alınarak program yeterlilikleri oluşturulmuş ve ÇG Lisans Eğitim-Öğretim Programı yenilenmiştir. Yenilen program 2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılı itibariyle uygulamaya konulmuş olup, her yıl gözden geçirme ve güncelleme çalışmaları üzerinde durulmaktadır.
Kazanılan Derece
Lisans
Kabul Koşulları
Çocuk Gelişimi Lisans Programı, lise ve dengi meslek liseleri çıkışlı olan, Lisans Yerleştirme Sınavından aldıkları EA puanı ile bölüme girmeye hak kazanmış öğrencilere mesleki eğitim-öğretim sağlamaktadır. Eğitim dili Türkçedir. İngilizce hazırlık sınıfı isteğe bağlıdır.
Üst Kademeye Geçiş
YÇ-AYA: 2
AYÇ-YBÖ: 7
Yüksek Lisans
Mezuniyet Koşulları
“Yeterlilik Koşulları” bölümündeki koşulları sağlayan öğrenciler mezuniyet hakkı kazanır.
Mezun İstihdam Olanakları
Çocuk Gelişimcinin temel hedefi; 0-18 yaş grubu normal gelişim gösteren, özel gereksinimi olan, hasta, korunmaya muhtaç ve risk altındaki çocukların gelişimlerini destekleyici çalışmaları yürütmektir. Bir Çocuk Gelişimci, çocukların gelişimini değerlendirmeye yönelik araçlar geliştirir; alanla ilgili kişi, kurum ve kuruluşlara gereksinimleri doğrultusunda danışmanlık yapar; yayın ve araştırma hizmetleri sunar. Çağdaş yaklaşımlar kullanarak çocuk, aile, eğitimci ve toplumla ilgili projeler geliştirir ve projeleri toplumun her kesimindeki çocuk ve ailelerin yüksek yararına olacak şekilde hayata geçirip yaygınlaştırır.
Çocuk Gelişimci; Eğitim, Sağlık, Sosyal Hizmetler alanlarında ve diğer sektörlerde aşağıda bildirilen görevleri yapmaktadır:
SAĞLIK ALANINDA
• HASTANELERDE (Kamu, Özel ve Üniversite) VE AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİ’nde çalışabilen Çocuk Gelişimciler ve Çocuk Gelişimi Uzmanları (Çocuk Gelişimi alanında yüksek lisans öğrenimini tamamlamış olanlar), birinci basamak sağlık kuruluşlarında sunulan çocuk gelişimini destekleyici her türlü hizmetlerin geliştirilmesi ile ilgili değerlendirmelerin yapılması; plan, program ve projeler üretilmesi ile bunların uygulanması; ve kurum içi ve dışı işbirliği imkanlarının yaratılabilmesi için ilgili kişi ve şube ile işbirliği içinde çalışmalar yapılmasından sorumludur.
• SAĞLIK BAKANLIĞI HALK SAĞLIĞI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Bünyesinde çalışabilen Çocuk Gelişimciler ve Çocuk Gelişimi Uzmanları; ilgili Daire Başkanlıkları, İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Şubeler, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinde de görev alabilmektedirler. İl Sağlık Müdürlüğünün ilgili şubelerinde geliştirilen projeler ve programlar kapsamında Çocuk Gelişimciler, ilgili mevzuatta belirtilen görevler ile çocuk gelişimini destekleyici çalışmalar kapsamında görev alabilmektedirler.
EĞİTİM ALANINDA
• ÜNİVERSİTELERde önlisans, lisans ve lisansüstü eğitim kadrolarında akademik personel olarak görev alabilirler.
• MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’na bağlı Özel Eğitim Kurumları ile Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde görev alabilen Çocuk Gelişimciler ve Çocuk Gelişimi Uzmanları, bireylerin motor (hareket), zihinsel, dil, sosyal-duygusal ve özbakım gelişimlerinin yaş düzeylerine uygun olarak değerlendirilmesi ve bireylerin özelliklerine göre bireysel eğitim programlarının hazırlanmasından sorumludur. Çocuk Gelişimci/Çocuk Gelişimi Uzmanı bu kurumlarda, bireyin gelişimi ve eğitimini izler, beklenen gelişimi gösteremeyen çocuklar için ilgili meslek elemanlarıyla iş birliği yapar. Alanı ile ilgili konularda ailelere ve öğretmenlere rehberlik eder. Alanı ile ilgili konularda aile eğitimi, rehberliği ve danışmanlığı programları ile personel için hizmet içi eğitim programlarını hazırlar ve uygulamada görev alır. Çocuk Gelişimciler, Pedagojik Formasyon programını tamamlamış olma koşuluyla, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanabilirler.
• ÖZEL OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARI’nda, Çocuk Gelişimci olarak görev alabilirler. Bu kapsamda, çocukların tüm gelişim alanlarında gelişimlerinin değerlendirilmesi, gereksinimler doğrultusunda gelişimi destekleyici programlar planlanması, ailelere çocuk gelişimi alanında seminerler verilmesi ve çocuk odaklı aile danışmanlığı hizmeti sunulması, çocukların gelişimlerinin desteklenmesi konusunda öğretmenlerle işbirliği içinde çalışarak programlar geliştirilmesi gibi çalışmalar yürütebilirler. Bu kurumlarda, eğitim koordinatörlüğü kapsamında da görev alabilirler.
SOSYAL HİZMET ALANINDA
• ÇOCUK ve GENÇLİK MERKEZLERİ’nde, Çocuk Gelişimcisi olarak görev alırlar.
• AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI ÇOCUK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’nde Çocuk Gelişimci ve Çocuk Gelişimi Uzmanı olarak görev alabilirler. Söz konusu kurumda çalışan bir çocuk gelişimci, hizmet bölgesinde yaşayan çocukların gelişim düzeylerinin saptanması, gelişimlerinin izlenmesinden sorumludur. Bu kapsamda; sorunlarının çözümüne yönelik mesleki çalışmalar yapar, mesleki teknik ve yöntemleri kullanarak merkezde bulunan erken çocukluk dönemindeki normal gelişim gösteren ve özel gereksinimi olan çocuklara yönelik programlar hazırlar, uygular ve gerekli materyalin hazırlanmasında görev alırlar. Çocuklara sunulacak hizmetlerin planlanmasında görev alırlar.
• KORUMA BAKIM ve REHABİLİTASYON MERKEZLERİ’nde görev alan Çocuk Gelişimciler ve Çocuk Gelişimi Uzmanları, çocuğun merkeze uyumunun sağlanması amacıyla çocuğu takip eder ve mesleki çalışma sürecinde vaka sunumunu yaparlar. Sosyal serviste görevlendirilen ve çocuğun merkeze kabulü ve uyumu ile ilgili çalışmalar yapan bir Çocuk Gelişimci, çocukların tüm gelişim alanlarında gelişimlerini desteklemek için gerekli gelişim programlarının planlanması, uygulanması ve değerlendirilmesinden sorumludur.
• AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI ÇOCUK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇOCUK EVLERİ’nde çalışabilen Çocuk Gelişimciler ve Çocuk Gelişimi Uzmanları, koordinasyon merkezi tarafından çocuk evine kabul edilen çocuğun uyumu için gereken bakım ve yetiştirme ile ilgili mesleki çalışmaları yürütmekten sorumludur. Her bir çocuğun yaşı, engeli, ilgi ve ihtiyaçları doğrultusunda, gelişimleri ile ilgili destekleyici eğitim programları hazırlar ve uygularlar.
• Çocuk Gelişimci ve Çocuk Gelişimi Uzmanları, üniversitelerin, mesleki dernek ya da odaların ya da sivil toplum veya kamu kuruluşlarının düzenlediği ve belirlenen standartlara uygun olan aile danışmanlığı eğitim programını tamamlamak koşuluyla, AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AİLE DANIŞMA MERKEZLERİ’nde görev alabilirler.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
• EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, ÇOCUK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ/BÜRO AMİRLİĞİ’nde de görev alabilen Çocuk Gelişimciler ve Çocuk Gelişimi Uzmanları çocukların ve ailelerinin kendileri veya çevre şartlarından doğan veya kontrolleri dışında oluşan maddi, manevi ve sosyal sorunların tespit edilmesi amacıyla çalışmalar yürütürler. Çocuğun durumunu iyileştirmek için ailesi ve okul, sosyal ve sağlık hizmetleri gibi kuruluşlarla işbirliği içinde, çocukları suça iten fiziki, psikolojik ve sosyolojik etkenlerin araştırılması, suçluluğu ortadan kaldırmaya yönelik plan ve programların geliştirilmesi; korunmaya muhtaç olan, ihmal ve istismara maruz kalan, evden veya bulunduğu kurum ya da kuruluştan kaçan, sokakta yaşayan ve sokakta çalıştırılan, madde bağımlısı olan, suça itilen ve mağdur çocuğun kendisine ve kanuni mümessiline rehberlik hizmeti sunulmasından sorumludurlar.

Çocuk Gelişimciler ve Çocuk Gelişimi Uzmanları ayrıca UNICEF, ILO ve GÖNÜLLÜ KURULUŞLARDA (STK) proje üreticisi, yürütücüsü ve danışman olarak görev alabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar, değerlendirme ve notlandırma işlemleri “Hacettepe Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” (http://www.hacettepe.edu.tr/TR,6429/kanun-ve-yonetmelikler.html) uyarınca yapılmaktadır. Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli, “Dersler” bölümünde ilgili dersin ayrıntıları kısmında detaylı olarak açıklanmıştır.



https://bilsis.hacettepe.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=366