BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ (356) - Programı Bilgileri   
Dili İngilizce
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı BİLGİSAYAR MÜHENDİSİ
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü


Tarihçe
Hacettepe Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, 1971 yılında Hacettepe Enformatik Enstitüsü`ne bağlı bir bölüm olarak kurulmuştur. Bölümümüz, 1977 yılında Bilgisayar Mühendisliği dalında lisans eğitimi vermeye başlayan ilk iki bölümden birisidir. Şu anda Mühendislik Fakültesi`ne bağlı olan bölümümüz, 4 yıllık örgün eğitim vermektedir. Bölümümüzde, Bilgisayar Bilimleri, Bilgisayar Donanımı, Bilgisayar Yazılımı olmak üzere 3 Anabilim Dalı bulunmaktadır. Bu duruma paralel olarak lisans eğitimi müfredatımız, bu 3 ana bilim dalı ekseninde kurgulanmıştır.Lisans programımızda bulunan derslerin tamamı İngilizcedir. Birinci sınıfta temel mühendislik derslerinin yanı sıra bilgisayar mühendisliğine giriş derslerimiz bulunmaktadır. İkinci sınıf ve üçüncü sınıfın bir kısmında, her üç bilim dalımıza ait temel derslere ve uygulama laboratuarlarına yer verilmiştir. Üçüncü sınıfın bir kısmı ile dördüncü sınıfta tamamen seçmeli ders ve laboratuvar düzenlemesi ile öğrencilerimize istediği bilim dalında uzmanlaşma imkanı verilmektedir. Müfredatımız içinde görülebileceği üzere seçmeli/zorunlu birçok teorik dersimiz laboratuvarı ile desteklenmiştir. Ayrıca, iki tane dört haftalık zorunlu stajlarla öğrencilerin mezun olmadan önce iş ortamlarını tanımaları ve deneyim sahibi olmaları amaçlanmaktadır.Bölümümüz, öğrencilerimize gelişmiş laboratuvar imkanları sunmaktadır. Bölümde bulunan laboratuvar ve sistemler şunlardır : 50 bilgisayarlı öğrenci lab, 20 bilgisayarlı GPU Lab., 25 kişilik Mikroişleyiciler ve 50 kişilik 25 masaya sahip Sayısal Sistemler Lab., Cisco cihazlarla donatılmış 20 bilgisayarlı Ağ Lab., yüksek yapılandırmalı Unix tabanlı bölüm hizmet sunucuları. Bölümümüz mezunları "Bilgisayar Mühendisi" ünvanı alarak mezun olmaktadırlar. Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisleri iş hayatına atıldıklarında birçok seçeneğe sahiptirler. Türkiye ve dünyada büyük kuruluşlarda mühendislikten yöneticiliğe kadar birçok alanda görev almaktadırlar. Bilgisayar mühendisleri kamu ve özel kuruluşlarda geniş bir yelpazede; var olan bütün sektörlerde uygun iş bulabildikleri gibi sistem analisti, sistem mühendisi, sistem programcısı, veri tabanı yöneticisi, yazılım mühendisi, satış-destek mühendisi, geliştirme mühendisi, tasarım mühendisi, iletişim-ağ mühendisi, bilgi güvenliği uzmanı, arge araştırmacısı, yönetici gibi iş olanaklarına sahiptir.
Kazanılan Derece
Lisans
Kabul Koşulları
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü`ne giriş için Türk ortaöğretim eğitimini tamamlamış veya yurtdışında eşdeğer bir eğitim almış olmak ve ulusal yükseköğretime geçiş sınavında sayısal alanda yeterli puanı almış olmak gerekmektedir. Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nün kontenjanı 121'dir.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek Lisans
Mezuniyet Koşulları
Bu gereklilik ve kurallar, 26.03.2018 tarih ve 30372 sayılı Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan H.Ü. Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği Madde 30`da (Mezuniyet) belirtilmiştir.Bilgisayar Mühendisliği Bölümü`nden mezun olmak için 240 AKTS`yi tamamlamış ve dörtlük sisteme göre en az 2,00 genel akademik ortalama elde etmiş olmak gerekmektedir. Öğrencilerimizin mezun olabilmeleri için, iki tane dört haftalık zorunlu stajı tamamlamış olmaları gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Program mezunları devlette veya özel sektörde yazılım mühendisi, sistem mühendisi, veritabanı yöneticisi, veritabanı mimarı, ağ ve internet güvenlik uzmanı, bilişim güvenliği uzmanı/yöneticisi, ağ yöneticisi, ağ mühendisi, donanım teknisyeni, kontrol mühendisi, gömülü sistemler uzmanı, web tasarım uzmanı, sistem tasarımcısı gibi çok farklı iş alanlarında çalışmaktadırlar. Bilişim teknolojileri artık eğitimden sağlığa, hizmet sektöründen savunma sanayisine neredeyse akla gelebilecek her alana girmiş ve yoğun olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu sebeple de, bilişim dünyasının olmazsa olmaz aktörü bilgisayar mühendisleri tüm bu alanlarda iş yapan firma kurumlarda mesleklerini icra ederler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan “Ders Öğretim Planı”nda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak H.Ü. Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.



https://bilsis.hacettepe.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=356