TARİH (353) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi SÖZ
Program İçeriği

Bölümümüz 1971 yılında Prof. Dr. İ. Ercümend KURAN tarafından kurulmuştur.



Lisansüstü eğitim-öğretim faaliyeti 1972-73, lisans programı ise fiilen 1976-77 öğretim yıllarında başlamıştır.



Bölümün amacı, bütüncü ve mukayeseli bir yaklaşımla, çağdaş teknolojilerden yararlanarak, insanlık tarihinin ve Türk tarihinin özellikle yakın zamanlar başta olmak üzere bütün dönemlerini dünya tarihi çerçevesinde bilimsel esaslara göre araştırıp incelemek, yeni araştırma yöntemleri geliştirmek, ayrıca lisans düzeyinde tarih alanında araştırmalar yapabilecek, arşivler, kütüphaneler ve benzeri tarih ve enformasyonla ilgili çeşitli kuruluşlarda çalışabilecek elemanlar yetiştirmek ve tarih öğretmeni olmayı hedefleyen öğrencilere bunun için gerekli olan tezsiz yüksek lisans programı öncesinde alan bilgisi kazandırmaktır.  Bölümde İ. Ercüment Kuran Seminer Kitaplığı ve İnternet'e bağlı bir AR-GE laboratuvarı bulunmaktadır. 


Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Mehmet ÖZ
Tarihçe
Kısa Tarihçe: Bölümümüz 1971 yılında Prof. Dr. İ. Ercümend KURAN tarafından kurulmuştur.Lisansüstü eğitim-öğretim faaliyeti 1972-73, lisans programı ise fiilen 1976-77 öğretim yıllarında başlamıştır.Özgün Karakteri: Tarih Bölümü Türkiye'nin önde gelen tarih öğretim ve araştırma merkezlerinden biridir. Bölümün misyonu modern teknikleri kullanarak karşılaştırmalı tarih anlayışıyla, genel tarih içerisinde Türk tarihini tüm yönleriyle incelemektir. Bölüm üyeleri geç antikiteden 20. yüzyılın sonlarına kadar uzanan geniş bir tarihi dönemde uzmandırlar.Eğitim Olanakları: İnternete bağlı 25 bilgisayarlık Ar-Ge Laboratuarı, İ. Ercüment Kuran Kitaplığı ve modern teknik donanıma sahip derslikler.Öğretim Dili: Türkçe
Kazanılan Derece
Lisans
Kabul Koşulları
Öğretim imkanlarına bağlı olarak bölüm her yıl ortalama 80 lisans öğrencisi Kabul etmektedir. Bölümde lisans eğitimi yapmak isteyen bireylerin lise ya da dengi öğretimi başarıyla tamamlamış olmaları ve üniversite giriş sınavından yeterli puan almış olmaları gerekmektedir. Üniversite giriş sınavı yılda bir kez Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından düzenlenmekte ve öğrenciler yine aynı merkez tarafından aldıkları puan ve tercihlerine göre ilgili öğretim kurumlarına yerleştirilmektedir. Bugün için YKS sınavının Sözel puan türüne göre öğrenci alınmaktadır. Bu şekilde yerleştirmesi yapılan öğrencilerin bölüme kaydolup, öğrenimlerine başlayabilmek için başka bir sınava girmeleri gerekmemektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek Lisans
Mezuniyet Koşulları
Yürütülen programdan zorunlu derslerle birlikte 128 kredi (240 AKTS) toplamak.
Mezun İstihdam Olanakları
2000`li yıllara kadar mezunların büyük çoğunluğu öğretmen olmaktaydı. Kısmen akademik kariyer ve başka meslekler de söz konusu. Daha sonra öğretmenlik formasyonu alabilenlerin bir kısmı öğretmen olmaktadır. Dershaneler ve özel okullarda çalışanlar vardır. Arşiv, Kültür Bakanlığı vb. devlet kurumları da çalıştıkları kurumlar arasındadır.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar, ara sınav , genel sınav ve bütünleme sınavlarından oluşmaktadır. Seminer derslerinde sunumlar ve ödevler esas alınmaktadır.



https://bilsis.hacettepe.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=353