TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI (349) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı TÜRK FİLOLOĞU
ÖSYM Tipi SÖZ
Program İçeriği

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü


Tarihçe
Hacettepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, 1969 yılında Edebiyat Fakültesi (Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi) bünyesinde Prof.Dr. Şükrü ELÇİN tarafından kurulmuştur. Bölüm, kendi ihtiyacı olan öğretim üyesini yetiştirmek amacıyla 1969-1974 yılları arasında sadece Türk dili ve Türk edebiyatı alanlarında doktora programını yürütmüştür. 1975 yılından itibaren ise lisans, yüksek lisans ve doktora alanında çalışmalarına devam etmektedir.Türk Dili ve Edebiyatı bölümü halen Edebiyat Fakültesi`ne bağlı olarak dört yıllık örgün eğitim vermektedir. Eğitim dili (zorunlu yabancı dil dersi dışında) Türkçedir. Lisans eğitimi alan öğrenciler dört yıl süreye yayılan yabancı dil eğitimine tabiidirler.Bölüm programımızın temel hedefi, Türk dili ve edebiyatı metinlerini başlangıçtan günümüze kadar edebi ve filolojik bağlamda değerlendirip öğrenciye kazandırmak, onlara bu ürünlerin Türk kültürünün oluşum ve gelişimindeki vazgeçilmezliklerini akademik düzeyde öğretmek; Türk dili ve edebiyatı alanında ülkenin ihtiyaç duyduğu bilim adamlarını, uzmanları ve öğretmenleri yetiştirmektir.Program kapsamında zorunlu staj bulunmamaktadır.
Kazanılan Derece
Lisans
Kabul Koşulları
Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde lisans eğitimi almak için, ortaöğretim düzeyinde eğitimi tamamlamış olmak ve ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda yeterli puanı almak gerekmektedir. Program LYS`nin TS puan türü ile öğrenci kabul etmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek Lisans
Mezuniyet Koşulları
Bu programdan mezun olabilmek için öğrencilerin;Öğretim programlarında belirlenen tüm derslerden başarılı olarak minimum 240 AKTS kredisi elde etmeleri4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları gerekmektedir.

Mezun İstihdam Olanakları
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunlarının iş bulma olanakları çok zengindir. Mezunlarımız öğretmen olabilir, özel üniversitelerde ve devlet üniversitelerinde okutman ve üniversitelerin ilgili bölümlerinde araştırma görevlisi olabilir, bakanlıklarda, ulusal ve uluslararası kuruluş ve şirketlerde, görsel ve yazılı basın kuruluşlarında, yayınevlerinde, haber ajanslarında görev alabilir.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ile derslere ait başarı değerlendirmesinde dikkate alınacak olan kriterler (ara sınav, ödev, final sınavı, vb) ve bunlara ait oranlar, ilgili öğretim elemanı tarafından hazırlanan ve Ders Bilgi Paketi'nde yer alan “Değerlendirme Sistemi”nde tanımlanmıştır. Final sınavları, Üniversite tarafından ilan edilen tarihlerde, belirtilen yer ve zamanda yapılır. Öğrencilerin dönem sonu başarı notları, ara sınav, final sınavı notları ile dönem içerisinde yürüttükleri çalışmalar ve derse devam kurallarına göre dersten sorumlu olan öğretim elemanı tarafından verilir.

Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak H.Ü. Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.

(http://www.oid.hacettepe.edu.tr/index_sub.php?grp=y&dir=&file=lisans_20070502_1520&filetype=html&submenuheader=3





https://bilsis.hacettepe.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=349