MADEN MÜHENDİSLİĞİ (338) - Programı Bilgileri   
Dili İngilizce
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı MADEN MÜHENDİSİ
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Maden Mühendisliği Bölümü


Tarihçe
Ülkemizdeki Maden Mühendisliği Bölümleri arasında seçkin bir yere sahip olan bölümümüz, madenlerin işletilmesi ve zenginleştirilmesi konularında bilgi sahibi, bilgisayar kullanabilen ve sosyal niteliklere sahip mühendisler yetiştirmeyi hedeflemektedir.Bölümümüzde Cevher Hazırlama ve Maden İşletme anabilim dalları mevcut olup bölümün öğretim dili İngilizce`dir.Maden mühendisliği disiplini ve ilgi alanının geniş olması nedeniyle, bölümde öğrencilerin istediği konularda daha çok bilgilendirilmesini sağlayan seçmeli dersler bulunmaktadır. Ayrıca, kuramsal dersler ile birlikte laboratuvar uygulamalarına da ağırlık verilmektedir. Her biri 20 iş günü olan iki yaz stajının yapılması bütün öğrenciler için zorunludur.Bölümümüzde, maden işletme, kaya mekaniği, mermer teknolojileri, havalandırma, cevher hazırlama ve kimyasal analiz laboratuvarları bulunmaktadır. Bu laboratuvarlarda bütün testler standartlara uygun bir şekilde yapılmakta olup cevher hazırlama testleri, yeraltı ve yerüstü maden işletmeleri ve tüneller ile ilgili çeşitli hizmetler verilebilmektedir. Ayrıca, Bölümümüzde lisans öğrencilerinin kullanımına sunulmuş olan tam donanımlı bir bilgisayar laboratuvarı da bulunmaktadır.
Kazanılan Derece
Lisans
Kabul Koşulları
Bu programa kabul edilebilmek için ortaöğretim eğitimini tamamlamış ve ulusal üniversite sınavında (www.osym.gov.tr) yeterli puanı almış olmak gerekmektedir. Bölümümüzü kazanan öğrencilere Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından İngilizce Yeterlilik Sınavı
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek Lisans
Mezuniyet Koşulları
Maden Mühendisliği lisans programından mezun olmak için en az 159 ulusal (240 AKTS) krediyi tamamlamak, dörtlük sisteme göre en az 2,00 genel akademik ortalama (http://www.oid.hacettepe.edu.tr - Hacettepe Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği) elde etmiş olmak ve toplamı 40 iş günü zorunlu yaz stajları yapmak gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlarımız, başta kömür ve metal madenlerinde olmak üzere her türlü maden işletmelerinde, cevher hazırlama ve zenginleştirme tesislerinde, çimento sanayinde, çeşitli ulaşım tünellerinin açılmasında, taş-mermer ocak ve fabrikalarında, kum ve çakıl ocaklarında ve seramik endüstrisinde, proje ve fizibilite hazırlayan mühendislik-müşavirlik bürolarında iş bulabilmektedirler. Mezunlarımızın ayrıca, Kanada, Avustralya ve Güney Afrika gibi madencilik alanında gelişmiş ülkelerde de iş bulmaları söz konusudur.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyeleri/görevlileri tarafından hazırlanan ve bilgi paketinde yer alan “Ders Öğretim Planı”nda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak H.Ü. Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır (http://www.oid.hacettepe.edu.tr - Hacettepe Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği).



https://bilsis.hacettepe.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=338