JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ (337) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı JEOLOJİ MÜHENDİSİ
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Jeoloji Mühendisliği Bölümü


Tarihçe
Lisans eğitim - öğretim programı 1968 yılında 5 yıllık olarak başlatılmış, 1969 yılında ise 6 yıla çıkarılmıştır. 6 yıllık program, üniversitelerde yapılan değişiklikle bölümün Mühendislik Fakültesine bağlanmasına kadar, 1973 yılına kadar sürdürülmüştür. Bu sürede "Yüksek Mühendislik" derecesi ve Jeoloji Mühendisliği (Maden) ünvanıyla diplomalar verilmiştir. 1973 yılından itibaren ise 4 yıllık lisans eğitimine geçilmiştir. Başlangıçta maden aramalarına ve değerlendirilmesine yönelik eğitim uygulanması nedeniyle diplomalara yazılan (Maden) kelimesi ve Jeoloji mühendisliği (Hidrojeoloji) diplomasındaki Hidrojeoloji kelimeleri ilerleyen yıllarda uygulanan eğitim-öğretim programında yapılan değişikliklere bağlı olarak 1997 yılında diplomalardan kaldırılmıştır. Bu tarihten sonra diplomalarda "Jeoloji Mühendisliği Programı"ndan ve "Hidrojeoloji Mühendisliği Programı"ndan mezun olunduğu belirtilmiştir.1983 yılında başlatılan 1/3 oranındaki yabancı dille eğitimden 2006 yılında vazgeçilerek yeniden Türkçe eğitime geçilmiştir. Eğitim-öğretime başlanılan 1968 yılından 2009 yılına kadar öğrencilerimiz zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı okumuşlardır. Yabancı dil hazırlık isteğe bağlı olarak devam etmektedir.Jeoloji Mühendisliği Bölümü, X-RF, X-RD, Su kimyası, Çevresel Trityum, LA ICP-MS, Duraylı İzotop, Mikroskop, İncekesit-parlatma, Mineral mikroanaliz, Kırma-öğütme ve kil ayırma, Paleontoloji, Jeohidroloji, Yeraltısuyu izleme, Coğrafi Bilgi Sistemi, Mobilize Alan Araştırma-GeoProbe, kömür teknolojileri ve petrografisi, kayaç ve toprak mekaniği gibi kapsamlı laboratuvar olanaklarıyla, çağdaş eğitim ve araştırma alt yapısına sahiptir.Jeoloji Mühendisliği Programı'nın eğitim programları temel mühendislik dersleri ile temel meslek derslerinin dengeli bir dağılımından oluşmaktadır. Eğitim programındaki dersler mühendislik uygulama alanlarındaki çağdaş gelişmeler dikkate alınarak sürekli biçimde yenilenmektedir. Öğrencilerin disiplinler arası yetkinliğe sahip olabilmeleri ve özel ilgi alanlarında kendilerini geliştirebilmeleri için eğitim programında teknik ve teknik dışı seçmeli derslere büyük ağırlık verilmiştir. Bunların yanı sıra, çağdaş mühendislik eğitiminin bir gereği olarak işletme-ekonomi ve sosyal bilimler alanındaki dersler de eğitim programının önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Esnek eğitim programı öğrencinin 4 yıllık eğitimini daha kısa sürede bitirebilmesine olanak sağlamaktadır. Ayrıca, başarılı öğrencilerin eğitim sürelerinin bir yarıyıllık bölümünü seçkin Avrupa üniversitelerinin ilgili bölümlerinde sürdürmelerine olanak sağlanmaktadır.
Kazanılan Derece
Lisans
Kabul Koşulları
Jeoloji Mühendisliği programına kabul edilebilmek için 12 (4+4+4) yıllık eğitimini tamamlamış ve ulusal üniversite sınavında (www.osym.gov.tr) MF-4 puan türüne göre yeterli puanı almış olmak gerekmektedir.
Hacettepe Üniversitesi’nin fakülte/yüksekokullarında uygulanan programlar arasında (kurum içi) ve yurt içi-yurt dışındaki diğer üniversitelerden (kurum dışı) Hacettepe Üniversitesi’nin eşdeğer programlarına, 24.4.2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümleri ile Senato tarafından belirlenen esaslara göre yatay geçişler yapılabilir. Yatay geçişlere ve ders muafiyetlerine yönetim kurulu karar verir. Yatay geçiş koşuları ve değerlendirme esaslarıyla ilgili olarak Üniversitemizin Öğrenci İşler Dairesi Başkanlığı’nın değişiklik yapılması konulu talebi Senato’nun 01.11.2017 tarih ve 2017-371 sayılı kararıyla kabul edilerek mevcut koşullar ve değerlendirme esasları revize edilmiş olup, halen bu esaslar uygulanmaktadır. Söz konusu değişikliğin ayrıntılarına Üniversitemizin ilgili web sayfasından (http://www.oid.hacettepe.edu.tr) ulaşılabilir. Avrupa Kredi Transfer Sistemi’ne dahil üniversiteler arasında yapılacak geçişler ve alınan derslerin transferi Yükseköğretim Kurulunun belirlediği esaslar ve diğer ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yapılır (http://www.oid.hacettepe.edu.tr - Hacettepe Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği).
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek Lisans
Mezuniyet Koşulları
Hacettepe Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği dahilinde Jeoloji Mühendisliği Eğitim-Öğretim Programından mezun olabilmek için aşağıdaki koşulları sağlanmalıdır. *Mezuniyet için ortak zorunlu dersler dahil 240 AKTS`nin kazanılmış olması gereklidir. *Ortak zorunlu dersler dahil olmak üzere programdaki zorunlu dersler başarılmış olmalıdır.*En az iki ders olmak üzere mezuniyet için en az 6 en fazla 21 AKTS`yi sağlayacak alan dışı seçmeli ders başarılmış olmalıdır.*Başarılan alan dışı seçmeli derslerden en az 1 ders işletme veya ekonomi alanından olmalıdır.*Zorunlu staj 30 iş günü olarak başarılı olarak tamamlanmalıdır.
Mezun İstihdam Olanakları
Jeoloji mühendisliği programı mezunlarımızın önemli bir bölümü TPOA, DSİ, İller Bankası, MTA, Karayolları Genel Müdürlüğü, EPDK, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Belediyeler, vb gibi kamu kurumlarında, çeşitli ölçekteki, ulusal ve uluslararası alanda faaliyet gösteren özel sektör kuruluşlarında çalışmaktadır. Ayrıca, meslek yaşamlarını akademide sürdürmek isteyen mezunlarımız kolaylıkla yurt içi ve dışı üniversitelerce kabul görmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak H.Ü. Ön Lisans, Lisans Eğitim - Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanmaktadır (http://www.oid.hacettepe.edu.tr). Buna göre, bir dersteki başarı durumu ders başarı notu ile belirlenir. Ders başarı notu, öğrencinin yarıyıl içinde gösterdiği başarı (ara sınavlar, ödevler, uygulamalı çalışmalar ve benzeri) ve genel sınavın birlikte değerlendirilmesiyle elde edilir. Genel sınavın ders başarı notuna etkisi en az %40, en çok %60 olabilir. Yarıyıl içi başarının ve genel sınavın ders başarı notuna etkileri ve öğrencinin başarılı sayılması için genel sınavda alması gereken en az not ile dersin uygulama planı, dersin sorumlu öğretim elemanı tarafından yarıyıl başında öğrencilere duyurulur. Genel sınava girmeyen öğrenci o dersten başarısız sayılır.



https://bilsis.hacettepe.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=337