KİMYA (333) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Kimya bölümümüz; dünya çapında tanınan öncü ve ödüllü bilim insanları, ulusal ve uluslararası destekli projeleri, Türkiye´de ve Avrupa´da sayılı araştırma laboratuvarları, geniş vizyonu ve bilime meraklı öğrencileriyle dünyada kimya alanında boy gösterecek yetkin bilim insanlarını yetiştirmeyi ve aynı zamanda dünyada araştırmalarıyla, bilimsel yayınları ve dergileriyle, düzenlediği konferanslar ve yaptığı araştırmalarla kendinden söz ettirmeyi başarabilen bir bilim yuvasıdır.



Misyon



Yirmi birinci yüzyılın gerektirdiği bilgi, deneyim ve alt yapı ile donatılmış olan eğitim-öğretim kadrosunun rehberliğinde, çeşitli alanlarda uluslararası düzeyde yaratıcı araştırmalar yapmak, ülkenin geleceği için üstün nitelikli bireyler yetiştirmek, araştırma ve eğitim alanlarındaki birikimi toplum yararına sunmaktır.



Vizyon



Sadece yurtiçinde değil, uluslararası platformlarda da hiçbir konuda kaliteden ödün vermeyen, yüksek nitelikli-ilkeli öğretim üyesi kadrosuna ve çağdaş altyapı ve donanımlara sahip olmak, bu olanaklarla üstün nitelikli ve her platformda rekabete acık iddialı öğrenciler yetiştirmek ve mezunlarını en çok tercih edilenler grubunda en üst sıraya yerleştirmek.



Kimya dalında ülkemizin ve dünyanın önemli sorunlarına yönelik araştırma konularına ağırlık vermek, ulusal ve uluslararası ortamlarda vereceği eğitim, öğretim, üreteceği bilgi ve teknoloji ile ulusal ve evrensel kalkınmaya katkıda bulunan uluslararası akredite kuruluşlarınca akredite edilebilecek bir bölüm olmaktır.



Modern koşullarda ileri teknolojik düzeyde temel ve uygulamalı araştırmaları yürütebilecek, bilimsel ve teknolojik sorunları bağımsız olarak çözebilecek kimyagerler yetiştiren kimya bölümü, öğrencilerine, doğal ve yapay malzemelerin bileşimini, yapısını özelliklerini ve değişimlerini anlama ve kavrama yeteneğini kazandırmaktadır. Bölümdeki temel dersler öğrencilere geniş bir bakış açısı sağlamaktadır.



Öğrencilerin kimya lisans diploması alabilmeleri için 240 AKTS dersi tamamlaması gerekmektedir. Kimya Bölümü öğrencileri Kimya Mühendisliği ve Gıda Mühendisliği Bölümlerinden yan dal sertifikası alabilmektedir.



 


Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Nurşen ALTUNTAŞ ÖZTAŞ
Tarihçe
Kimya Bölümü, Hacettepe Üniversitesi`nin Beytepe Kampüsü`nde bulunan Fen Fakültesi`ne bağlı beş bölümden biridir. 1964 yılında Ankara Üniversitesi Tıp ve Sağlık Bilimleri fakültelerine bağlı bir bölüm olarak kurulmuştur. Aynı yıl Kimya ve Kimya Mühendisliği programları birlikte başlatılmıştır. Kimya Bölümü, 1967 yılında Hacettepe Üniversitesi`nin kurulmasıyla birlikte Fen ve Mühendislik Fakültesi içerisinde yer almıştır. 1971 yılında yeni kurulan Kimya Fakültesi bünyesine girmiştir. 1983 yılında Kimya Fakültesi`nin Mühendislik Fakültesi`ne katılımıyla, Mühendislik Fakültesi`ne ve 1992 yılında ise Fen Fakültesi`ne bağlanmıştır. Kimya Bölümünde, Analitik Kimya, Anorganik Kimya, Biyokimya, Fizikokimya, Organik Kimya, Polimer Kimyası ve Teorik Kimya Anabilim dalları bulunmaktadır. 40 öğretim üyesi ile birlikte eğitim ve araştırma faaliyetlerini sürdürmektedir. Bölümde 8 öğrenci laboratuvarı, 40 araştırma laboratuvarı, merkezî araştırma laboratuvarı ve bilgisayar laboratuvarı bulunmaktadır. Kimya Bölümünün misyonu, dünya çapında tanınan öncü ve ödüllü bilim insanları, ulusal ve uluslararası destekli projeleri, Türkiye'de ve Avrupa'da sayılı araştırma laboratuvarları, geniş vizyonu ve bilime meraklı öğrencileriyle dünyada kimya alanında boy gösterecek yetkin bilim insanlarını yetiştirmeyi ve aynı zamanda dünyada araştırmalarıyla, bilimsel yayınları ve düzenlediği konferanslarla adından söz ettirmeyi başarabilen bir bilim yuvası olmaktır. Kimya Bölümünün vizyonu ise; sadece yurt içinde değil, uluslararası platformlarda da hiçbir konuda kaliteden ödün vermeyen, yüksek nitelikli-ilkeli öğretim üyesi kadrosuna ve çağdaş altyapı ve donanımlara sahip olmak, bu olanaklarla üstün nitelikli ve her platformda rekabete açık iddialı öğrenciler yetiştirmek ve mezunlarını en çok tercih edilenler grubunda en üst sıraya yerleştirmek, Kimya dalında ülkemizin ve dünyanın önemli sorunlarına yönelik araştırma konularına ağırlık vermek, ulusal ve uluslararası ortamlarda vereceği eğitim, öğretim, üreteceği bilgi ve teknoloji ile ulusal ve evrensel kalkınmaya katkıda bulunan uluslararası akredite kuruluşlarınca yetkilendirilmiş bir bölüm olmaktır.
Kazanılan Derece
Lisans
Kabul Koşulları
Kimya Bölümüne kabul edilebilmeleri için adaylar, lise veya dengi okul diplomasına sahip olmalı ve ÖSYM nin yapmış olduğu YKS den, sayısal türünde gerekli puanı almış olmalıdır. Hacettepe Üniversitesi`nin ilgili yönetmelik ve yönergelerine http://www.oid.hacettepe.edu.tr adresinden ve sınavlara ilişkin ayrıntılı bilgiye http://www.osym.gov.tr adresinden ulaşılabilir.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek Lisans
Mezuniyet Koşulları
Öğrenci, Kimya Lisans programında yer alan 240 AKTS lik dersi başarıyla tamamlamalı ve genel akademik ortalaması en az 2,00/4,00 olmalıdır.
Mezun İstihdam Olanakları
Kimya Lisans programından mezun olan öğrenciler kimyager olarak çeşitli kamu-özel kurum ve kuruluşlarında çalışabilmektedir. Bu kurumlarda kimya ile ilgili üretim süreçlerinde, araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) faaliyetlerinde, modern analiz ve kalite kontrol laboratuvarlarında başarıyla görev almaktadırlar. Bunun yanı sıra bu kurumların Ar-Ge ve kontrol laboratuvarlarında yönetici olarak faaliyet göstermektedirler. Kimya lisans programından mezun olan öğrencilerin faaliyet gösterdiği endüstriyel alanlara, gıda, çevre, tarım, sağlık, petrol, boya, maden gibi sektörler örnek verilebilir. Bunlara ilâveten mezunlar üniversitelerin kimya ve kimya ile ilgili birimlerinde akademik faaliyetlerde bulunabilmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri, ilgili öğretim üyesi/üyeleri tarafından hazırlanan bilgi paketlerinde yer alan “Değerlendirme Sistemi”nde tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notlarına ilişkin esaslar, H.Ü. Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nde yer almaktadır. (Hacettepe Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliği). Ders başarı notlarını ifade eden puanlar, notlar, katsayıları ve anlamları aşağıda belirtilmiştir:

Puanlar Notlar Katsayılar

95-100 A1 4,00

90-94 A2 3,75

85-89 A3 3,50

80-84 B1 3,25

75-79 B2 3,00

70-74 B3 2,75

65-69 C1 2,50

60-64 C2 2,25

55-59 C3 2,00

50-54 D 1,75

0-49 F3 0,00

F2 0,00

F1 0,00




https://bilsis.hacettepe.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=333