DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ (312) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 5
Azami Süresi (Yıl) 8
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı DİŞ HEKİMİ
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Misyon ve Vizyon



MİSYON



Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ‘ nin misyonu etik değerleri gözeten, iyi iletişim kurabilen, eleştirel düşünebilen, problem çözme yeteneğine sahip, bilgi ve ,iletişim teknoloji okur-yazarı olan, bu sayede sürekli yenilenen güncel bilgiye ulaşan, araştırmacı, üretken ve üstün nitelikli diş hekimleri yetiştirmek, araştırma olanakları sağlayarak diş hekimliği bilimine katkıda bulunmak; toplum ağız diş sağlığının korunmasında ve tedavisinde kaliteli ve çağdaş hizmet sunmak adına gerekli tüm faaliyetleri en üst düzeyde yürütmektir.



VİZYON



Ulusal ve uluslararası düzeyde eğitim kalitesi ve araştırma faaliyetleri ile lider eğitim merkezi olmak, katılımcı yönetim modeli ile öğrenci ve çalışan memnuniyetini mükemmele ulaştırmak, toplumun ağız ve diş sağlığına en ileri teknoloji ile kaliteli hizmet veren bir sağlık kuruluşu olmak.



AMAÇLAR



Temel ve klinik diş hekimliği bilgilerini kapsayan 5 yıllık bir eğitimle yüksek lisansı olan üstün nitelikli diş hekimleri yetiştirmek, etik kurallara bağlı olarak toplumun ağız diş sağlığının korunmasında ve tedavisinde gerekli tüm faaliyetleri en üst düzeyde yürütmektir. Diş hekimliği eğitim programı, diş hekimliği alanındaki tüm pratik ve teorik konuları kapsayarak mezunlarına teknik beceri ve yetkinlikleri kazandırmayı amaçlamaktadır. Mezunlarımız, dişler ve çevre dokuların hastalıklarının ve gelişimsel bozukluklarının teşhis ve tedavisi konusunda gerekli donanıma sahip olmaktadırlar.



 



 


Program Başkanı
Prof.Dr. Tülin TANER
Program Başkanı
Doç.Dr. Hande GÖRÜCÜ COŞKUNER
Tarihçe
Hacettepe Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü ve Hastanesi 1957 yılında Hacettepe'de kurulmuş ve 1958 yılında eğitim, öğretim, araştırma çalışmalarını sürdürerek kamu hizmetine geçmiştir. Hacettepe Sağlık Bilimleri Yüksekokulu 1961'de kurulup 1963 yılında Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi hâline getirilmiştir. Bu fakülteye bağlı Diş Hekimliği Yüksekokulu Türkiye'de ikinci diş hekimliği okulu olarak kurulmuş, eğitime otuz öğrenci ile başlanmış ve eğitim süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir. İlk diş hekimliği mezunlarını 1968 yılında vermiş olan Yüksekokul, 1971 yılında fakülte hâline getirilmiştir. H.Ü Diş Hekimliği Fakültesi adresli ilk telif eser olan Diş Hekimliği Tarihi, 1973 yılında Prof. Dr. Yüksel Noras tarafından yayımlanmıştır. Çağdaş diş hekimliğine uyum sağlamak gereği nedeniyle Cerrahi, Protez ve Tedavi Bölümlerinin yanı sıra 1970'de Periodontoloji; 1973'de Oral Diagnoz ve Radyoloji; 1975'de Pedodonti ve Ortodonti; 1976'da Endodonti Ana Bilim Dalları oluşturulmuştur.

Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye Yerleşkesinde birkaç kere yer değiştiren fakülte binası 2009’da yeni ve modern binasına kavuşmuş, mezuniyet öncesi diş hekimliği eğitiminin yanısıra mezuniyet sonrası eğitimleri de 8 Ana Bilim dalının doktora programları ile verilmeye devam edilmiştir. 2011’de ‘Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi’ yönetmeliğinin yayınlanması ile 2012 yılından itibaren Fakültede diş hekimliği mezuniyeti sonrası uzmanlık eğitimleri verilmeye başlanmıştır. 2018 yılında uzmanlık sonrası araştırmacı akademisyen yetiştirmek amacıyla Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü çatısı altında Ağız Diş Sağlığı Araştırmaları Ana Bilim Dalı kurularak Oral Biyoloji ve Toplum Ağız Diş Sağlığı doktora programları açılmıştır. Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden 2021 yılı dahil olmak üzere 4263 diş hekimi mezun olmuştur, doktora derecesi alanların sayısı 553, uzmanlık derecesi alanların sayısı 125’tir, yeni açılan doktora programlarında 8 uzman diş hekimi ile 2 diş hekimi eğitim ve öğrenim görmektedir.

Fakültemizin ilk dergisi “Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi” adıyla 1977 yılında yayın hayatına başlamıştır. 2011 yılında “Clinical Dentistry and Research" adı ve yeni formatıyla yayınlanmaya devam etmiş ve 2013 yılı Ocak ayı sayısından itibaren TÜBİTAK kurumu tarafından indekslenen dergi kategorisine alınmıştır.

Fakültemizde Bologna Süreci çalışmaları ile mezuniyet öncesi diş hekimliği eğitimi müfredatının kapsamlı olarak güncellenmesi 2012 yılında gerçekleştirilmiş ve 2013-2014 eğitim öğretim yılında uygulamaya konulmuştur.

Fakültemiz Avrupa Birliği ülkeleri diş hekimliği fakültelerinin eğitim amacı ile kurduğu ADEE (Association for Dental Education in Europe) ile 2004 yılından bu yana üyeliğini sürdürmektedir. Hacettepe Diş Hekimliği Fakültesi Mezuniyet Öncesi Diş Hekimliği Eğitimi 11-15 Nisan 2015 tarihinde ADEE tarafından değerlendirilmiş ve Fakültemiz ADEE logosunu kullanmaya hak kazanmıştır. Fakültemize ADEE tarafından verilen "Sertifika" 28 Ağustos 2015 tarihinde Macaristan-Szeged'de yapılan yıllık toplantıda takdim edilmiştir.

Fakültemiz Erasmus Programı kapsamında Avrupa Üniversiteleri ile iş birliği yaparak 2007 yılından itibaren karşılıklı öğrenci ve öğretim elemanı değişimi yapmaktadır.

Hacettepe Üniversitesinin 2017 yılında araştırma üniversitesi olarak ilan edilmesi fakültemiz de dahil olmak üzere tüm birimlerde önemli değişikliklere ve yapısal düzenlemelere yol açmıştır. Uluslararası tanınırlığımız noktasında, Fakültemiz URAP’ın (University Ranking By Academic Performance) 2016-17 değerlendirmesinde “Dünyanın en iyi 200 Üniversitesi” listesine 103., 2020 yılında 147., 2021 yılında 154. sıradan girerek bu alanda Türkiye’de “En iyi dereceye sahip fakülte” olmuştur.

Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi diş tedavi hizmetlerini ileri, modern, etkili, koruyucu ve hasta merkezli bir anlayışla sürdürmektedir.
Kazanılan Derece
Yüksek Lisans
Kabul Koşulları
Bu programa kabul edilebilmek için Türk Ortaöğretim Eğitimini veya yurtdışında muadil bir eğitimi tamamlamış ve Ulusal Lisans Yerleştirme Sınavında (LYS) yeterli puanı almış olmak gerekmektedir. Programa LYS'nin MF-3 puan türüne ve Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen esaslara göre öğrenci kabul edilir.

Öğrencilerin kayıtları, Rektörlük tarafından belirlenen günlerde yapılır. Üniversitemiz tarafından belirlenen ulusal ya da uluslararası sınavlarla kabul edilecek yabancı uyruklu öğrenci kabul şartları ve kontenjanları, her yıl Mayıs ayından itibaren Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı web sayfasında ilan edilir (www.oidb.hacettepe.edu.tr).
Üst Kademeye Geçiş
Doktora
Sağlık alanında lider olan Hacettepe Üniversitesi; klinik, deneysel ve toplum düzeyinde, diş hekimliği eğitimini, temel tıp, mühendislik, fen bilimleri ve sosyal bilimler alanlarıyla destekleyecek, araştırma-geliştirme (Ar-Ge) yapacak ve yeni yerli ürünler geliştirecek kaynaklara sahip olup, uluslararası standartlarda doktora eğitimi fırsatları sunmaktadır.
Araştırma olanaklarının geliştirilmesi ve akademik personele nitelik kazandırma fonksiyonunun korunması amacıyla, nitelik ve nicelik bakımından evrensel düzeye sahip, diş hekimliğinin bilim alanları ile farklı disiplinlerden bilim alanlarını ortak noktada buluşturmak amacıyla Türkiye’de bir ilk olan Ağız Diş Sağlığı Araştırmaları Anabilim Dalı 17.05.2019 yılında Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak kurulmuştur.
Anabilim Dalı Başkanlığını o dönem fakülte dekanlığı görevinde bulunan Prof. Dr. A. Rüya Yazıcı 2019-2021 tarihleri arasında yürütmüştür. 15.09.2021 tarihinden itibaren Anabilim Dalı başkanlığı görevini fakülte dekanımız Prof. Dr. Tülin Taner yapmaktadır.
Anabilim Dalı bünyesinde Hacettepe Üniversitesi Tıp ve Diş Hekimliği Fakültelerinden seçkin öğretim üyelerinin bulunduğu disiplinler arası nitelikte Oral Biyoloji ve Toplum Ağız Diş Sağlığı olmak üzere 2 adet doktora programı yer almaktadır. Oral Biyoloji doktora programına Diş Hekimliği Fakültesi mezunu olup uzmanlık eğitimini tamamlamış kişiler başvurabilirken Toplum Ağız Diş Sağlığı doktora programına diş hekimliği mezunları kabul edilmektedir.
Bu doktora programlarıyla evrensel ölçekte nitelikli araştırmalar gerçekleştiren ağız diş sağlığı çalışmalarına, hizmetlerine ve politikalarına etkili şekilde yön verebilen, temel tıp bilimleri ve diş hekimliği klinik bilim disiplinleri arasında bilgi ve uzmanlığın köprüsünü oluşturacak, bağımsız düşünebilen, etik değerlere bağlı, sorgulayan, donanımlı araştırmacı ve akademisyenlerin yetiştirilmesine olanak sağlanmaktadır. Bu kişiler, daha sonra farklı üniversitelerde kurulabilecek benzer programlar için sorumluluk alarak, ağız diş sağlığı araştırmalarını tüm Türkiye’de bilimsel düzeyde yürütecek alt yapıyı oluşturacaklardır.
Doktora Programları
Oral Biyoloji Doktora Programı
Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Doktora Programı
Mezuniyet Koşulları
Beş yıllık, 300 AKTS`lik zorunlu ve seçmeli teorik dersleri ve pratik uygulamaları içeren programın başarıyla tamamlanmış ve genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 55 olması gereklidir. Her yarıyılda toplam 30 AKTS`lik kredi alınmalıdır. Klinik öncesi pratik uygulamalarda, öğrenci her yıl belirli sayıda saptanan işleri verilen sürede veya telafi süresinde tamamlamak ve teslim etmek zorundadır. 4. ve 5. sınıflarda teorik derslere klinik eğitimi de eklenir. Klinik stajlarda öğrencilerin belirtilen dönemlerde belirli sayıda hasta bakmak ve tedavi uygulamaları yapmanın yanı sıra pratik ve sözlü sınavlardan da başarılı olmaları gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Program mezunlarımız Sağlık Bakanlığında, bazı kamu ve özel sektöre ait kurumların sağlık ünitelerinde ve serbest olarak kendi muayenehanelerinde diş hekimi olarak çalışabilirler. DUS (Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı) sınavına girerek Diş Hekimliği Fakültelerinde girmeye hak kazandıkları anabilim dallarında uzmanlık eğitimlerini tamamlayarak uzmanlaşabilir ve başarılarına göre akademik kariyer yapma hakkını elde edebilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Diş Hekimliği Fakültesindeki tüm derslerdeki başarı durumu ders başarı notu ile belirlenir. Ders başarı notu, öğrencinin yarıyıl içinde gösterdiği başarı (ara sınavlar ve ara sınav yerine geçen ödevler, uygulamalı çalışmalar ve benzeri) ve genel/bütünleme sınavının birlikte değerlendirilmesiyle elde edilir. Ders başarı notu; ara sınav/ara sınavlar not ortalamasının %40'ı ile genel/bütünleme sınav notunun %60'ının toplanması sonucunda elde edilir. Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği Hükümleri esas alınır.



https://bilsis.hacettepe.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=312