YAPAY ZEKA MÜHENDİSLİĞİ (765) - Programı Bilgileri   
Dili İngilizce
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı YAPAY ZEKA MÜHENDİSİ
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Yapay Zeka Mühendisliği Bölümü


Tarihçe
Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, 1971 yılında Enformatik Enstitüsüne bağlı bir bölüm olarak kurulmuştur. 1977 yılında ise Türkiye`deki iki öncü bölümden biri olarak Bilgisayar Mühendisliği lisans programını başlatmıştır. 2019 yılında Türkiye`de yine ilk olarak Yapay Zekâ Mühendisliği lisans derecesi sunmaya başlamıştır.Şu anda Mühendislik Fakültesi'ne bağlı olan bölümümüz, 4 yıllık örgün eğitim vermektedir. Bölümümüzde, Bilgisayar Bilimleri, Bilgisayar Donanımı, Bilgisayar Yazılımı, Yapay Zekâ olmak üzere 4 Anabilim Dalı bulunmaktadır. Yapay Zekâ Mühendisliği programımız Bilgisayar Mühendisliği Bölümü altında açılmış bir lisans programıdır. Lisans programında bulunan derslerin tamamı İngilizcedir.Yapay Zekâ Mühendisliği programımız, bilişim sistemlerine insan benzeri yetilerin kazandırılmasını sağlayan yapay zekâ teknolojilerine odaklanan bir mühendislik programıdır. Mezunlarımızın diplomalarında "Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Yapay Zekâ Mühendisliği Lisans programından mezun olmuştur." ibaresi yer alacaktır.Yapay Zekâ Mühendisliği programını tamamlayan mezunlarımız, akademi, endüstri ve toplumun sorunlarını çözmeye yönelik üstün yapay zekâ çözümleri tasarlayıp geliştirebilecek yeteneklere sahip olarak her alanda dünya ve Türkiye`de bulunan yetişmiş yapay zekâ uzman açığını kapatacaklardır.Bölümümüz halen 24 öğretim üyesi ile yapay zekânın birçok alanında araştırma yapan yetkin bir akademik kadroya sahiptir.Bölümümüz, öğrencilerimize gelişmiş laboratuvar imkanları sunmaktadır. Bölümde bulunan laboratuvar ve sistemler şunlardır: 50 bilgisayarlı Programlama Lab., 20 bilgisayarlı GPU Lab, 25 kişilik Mikroişleyiciler ve 50 kişilik 25 masaya sahip Sayısal Sistemler Lab., Cisco cihazlarla donatılmış 20 bilgisayarlı Ağ Lab., yüksek yapılandırmalı Unix tabanlı bölüm hizmet sunucuları.
Kazanılan Derece
Lisans
Kabul Koşulları
Yapay Zekâ Mühendisliği Programına giriş için Türk ortaöğretim eğitimini tamamlamış veya yurtdışında eşdeğer bir eğitim almış olmak ve ulusal Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sayısal alanda yeterli puanı almış olmak gerekmektedir. Yapay Zekâ Mühendisl
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek Lisans
Mezuniyet Koşulları
Bu gereklilik ve kurallar, 26.03.2018 tarih ve 30372 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan H.Ü. Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği Madde 30'da (Mezuniyet) belirtilmiştir.Yapay Zekâ Mühendisliği Programından mezun olmak için 240 AKTS'yi tamamlamış ve dörtlük sisteme göre en az 2,00 genel akademik ortalama elde etmiş olmak gerekmektedir. Öğrencilerimizin mezun olabilmeleri için, iki tane dört haftalık zorunlu stajı tamamlamış olmaları gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Yapay zekâ alanındaki araştırmaların sayısı her geçen gün baş döndürücü bir hızla artmaktadır. Bu nedenle hem akademi ve araştırma laboratuvarlarında hem de sektörde bu alanda yetişmiş iş gücüne ihtiyaç duyulmaktadır. Ortaya çıkan bu ilgi düşünüldüğünde; mezunlarımızın lisans seviyesinde aldıkları iyi eğitimle birlikte mezun olduklarında büyük bir ilgiyle karşılanmaları beklenmektedir. Akademi özelinde tamamladıkları lisans çalışmalarını hem ülkemizde hem de yurt dışında iyi lisansüstü programları ile devam ettirme olasılıkları hayli yüksek olacaktır. Ayrıca, mezunlarımızın yapay zekâ alanında edindikleri bilgi birikimi onların sektörde istihdamları için bir tercih sebebi olacaktır. Bunlarla birlikte öğrencilerimizin mezuniyetleri sonrasında çok disiplinli çalışmalarda kendilerine yer bulma ve bu çalışmaları yönlendirme olanakları söz konusu olacaktır.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan “Ders Öğretim Planı”nda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak H.Ü. Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.



https://bilsis.hacettepe.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=765&lang=tr