İKLİMLENDİRME VE SOĞUTMA TEKNOLOJİSİ (732) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Hacettepe Üniversitesi Başkent OSB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Elektrik ve Enerji Bölümü - İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi Programı, 2017 yılında açılmıştır. Program 4 yarıyıldan oluşan 2 yıllık bir ön lisans programıdır. Programda teorik ve uygulamalı dersler verilmektedir.



Programdaki derslerin yaklaşık %25' ini seçmeli dersler oluşturmaktadır. Zorunlu ve seçmeli mesleki derslerin büyük çoğunluğu atelye ve bilgisayar ortamında verilmektedir. Ayrıca programın hitap ettiği sektörde yer alan çeşitli firmalardan sertifika eğitim desteği de alınmakta, teknik geziler düzenlenmekte ve seminerler verilmektedir. Programda 1 adet bilgisayar Laboratuvarı, 1 adet iklimlendirme ve soğutma atelyesi ve 1 adet iklimlendirme ve soğutma laboratuvarı yer almaktadır. Programda 3 adet öğretim elemanı görev yapmaktadır.


Bölüm Başkanı
Öğr.Gör. Murat KORKMAZ
Tarihçe
Hacettepe Üniversitesi Başkent OSB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Elektrik ve Enerji Bölümü - İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi Programı, 2017 yılında açılmıştır. İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi programında örgün eğitim verilmektedir. Her yıl yaklaşık 20 öğrenci programa kabul edilmektedir. 2 yıllık eğitim veren İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi Programı 4 dönemden oluşmaktadır. Klima cihazları, ticari ve evsel soğutucular, soğuk depo, soğuk taşımacılık, endüstriyel tip soğutma grupları, klima santralleri, ısıtma ve havalandırma sistemleri hakkında teorik ve uygulamalı eğitimler verilmektedir. İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi programında 3 öğretim elemanı bulunmaktadır.
Kazanılan Derece
Önlisans
Kabul Koşulları
YÖK ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve 30 iş günü stajı başarıyla tamamlamış olmak gerekir.
Mezun İstihdam Olanakları
İklimlendirme ve soğutma alanında faaliyet gösteren endüstriyel tesisler, servis hizmeti veren, sistem tasarımı ve projelendirme yapan, ürün pazarlayan işletmeler ile kamu kurum ve kuruluşları görev alabilecekleri çalışma alanlarıdır.Ayrıca, programın geniş kapsamlı yapısı gereği enerji sektöründeki teknik ara eleman ihtiyacına yönelik farklı pek çok pozisyonda da istihdam edilme imkânları mevcuttur.
Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve genel sınavına tabi tutulurlar. Başarı notu; ara sınavların (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, uygulama vb. gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı ve yarıyıl sonu sınavının katkısı ile birlikte hesaplanarak belirlenir. Ara sınav ve genel sınavların ağırlığı %40-%60 arasında olacak şekilde dersi okutan öğretim elemanı tarafından belirlenir. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak H.Ü. Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.



https://bilsis.hacettepe.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=732&lang=tr