Dili
|
Türkçe
|
Süresi (Yıl)
|
2
|
Azami Süresi (Yıl)
|
4
|
Kontenjanı
|
|
Staj Durumu
|
Yok
|
ÖSYM Tipi
|
TYT
|
Program İçeriği
Eğitim programının amacı: Mesleki konularda liderlik görevi üstlenebilen, malzeme bilimi, mekanik, imalat, tasarım, tersine mühendislik, ölçme ve kalite kontrol konularında almış olduğu uygulamalı teknik eğitimler ile mühendislik problemlerine çözümler üretebilen, çalışmalarında iş sağlığı ve güvenliği, çevre ve mesleki etik kurallarını uygulayan teknikerler yetiştirmektir.
Makine Programında eğitim süreci kapsamında; endüstriye dayalı talaşlı ve talaşsız üretim metotları, bilgisayar destekli tasarım ve üretim (CAD-CAM), bakım ve onarım teknikleri, ölçme ve kalite kontrol, hidrolik ve pnömatik sistemler, malzeme tanıma ve muayenesi (tahribatlı-tahribatsız) ve bakım-onarım teknikleri hakkında bilgi ve beceri kazandıran, bir eğitim verilmektedir.
Makine Bölümüne kayıt olan ve isteyen her öğrenciye mesleki beceri testi (MEBET) yapılmaktadır. Bu testler ile öğrencilerin üç boyutlu uzaysal algısı, alet ve makine kullanma becerisi, aritmetik akıl yürütme ve el becerisi yetenek sonuçlarına göre öğrencinin 2 yıllık öğrenim hayatı boyunca doğru seçmeli dersleri almaları ve işletmede mesleki eğitimde öğrencinin ilgi ve yeteneklerine uygun ve gelişimine katkıda bulunacak birimlerde staj yapmaları sağlanmaktadır. Dolayısı ile öğrencilerin hem mesleğini severek yapmasını hem de mezuniyet sonrası istihdam edilebilirlik oranlarını artırmayı hedeflemekteyiz.
|
Tarihçe
Hacettepe Meslek Yüksekokulu, Makine Programı; 2012 yılında Hacettepe Üniversitesi Senatosu`nun 29.03.2012 tarih ve 2012-76 sayılı kararı ile kurulmuştur. İkili öğretim olarak açılan programımız 2 yıllık önlisans eğitimi vermektedir. Eğitimini başarı ile tamamlayanlara "Makine" önlisans diploması ve "Tekniker" unvanı verilir.Makine programından mezun olan öğrenciler; İmalat sektörünün yükselen bir müteharrik güç olması ve CNC tezgâhlarının ve CAD-CAM programların modern imalatta önemli bir yer işgal etmesi sebebiyle Makine Teknikeri olarak bu alanda aranan ve en çok istihdam edilen eleman olmuştur. Endüstride; Torna ve freze operatörlüğü, CNC operatörlüğü, CAD-CAM operatörlüğü, Teknik ressam, Kalite kontrol, Isıl işlemci, Kontrol ve otomasyon ve teknik servis ve tanıtım alanlarında görev alabilecekleri gibi; Yeterli bilgi birikimi ve tecrübeyi edinen mezunlarımız, girişimci ruh ile kendi işyerlerini de oluşturabilmektedirler.Öğrencilerimiz Makine Programından mezun olduktan sonra ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları halinde fakültelerin; Makine Mühendisliği, Döküm Öğretmenliği, Endüstriyel Teknoloji Öğretmenliği, Gemi İnşaatı Mühendisliği, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği, İmalat Mühendisliği, Kalıpçılık Öğretmenliği, Makine Resmi ve Konstrüksiyonu Öğretmenliği, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, Malzeme Mühendisliği, Metal Öğretmenliği, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği, Otomotiv Öğretmenliği, Talaşlı Üretim Öğretmenliği, Tasarım ve Konstrüksiyon Öğretmenliği, Üretim Mühendisliği bölümlerinde lisans eğitimini tamamlayabilirler.
|
Kabul Koşulları
Makine Programı`na giriş için Türk ortaöğretim eğitimini tamamlamış veya yurtdışında eşdeğer bir eğitim almış olmak ve ulusal üniversite sınavında (YGS-1) sayısal alanda yeterli puanı almış olmak veya sınavsız geçiş başvurusu yapmış olmak gerekmektedir.
|
Mezuniyet Koşulları
Makine Programı`ndan önlisans derecesi almak için 120 AKTS`yi başarılı ile tamamlamış olmak. Mezuniyet işlemleri, Hacettepe Üniversitesi Önlisans Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği` nde belirtilen koşullara uygun olarak yürütülür. (http://www.oid.hacettepe.edu.tr/index_sub.php?grp=y&dir=&file=lisans_20120928_0934&filetype=html&submenuheader=3)
|
Mezun İstihdam Olanakları
Makine programından mezun olan öğrenciler; İmalat sektörünün yükselen bir müteharrik güç olması ve CNC tezgâhlarının ve CAD-CAM programların modern imalatta önemli bir yer işgal etmesi sebebiyle Makine Teknikeri olarak bu alanda aranan ve en çok istihdam edilen eleman olmuştur. Endüstride; Torna ve freze operatörlüğü, CNC operatörlüğü, CAD-CAM operatörlüğü, Teknik ressam, Kalite kontrol, Isıl işlemci, Kontrol ve otomasyon ve teknik servis ve tanıtım alanlarında görev alabilecekleri gibi; Yeterli bilgi birikimi ve tecrübeyi edinen mezunlarımız, girişimci ruh ile kendi işyerlerini de oluşturabilmektedirler.Öğrencilerimiz Makine Programından mezun olduktan sonra ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları halinde fakültelerin; Makine Mühendisliği, Döküm Öğretmenliği, Endüstriyel Teknoloji Öğretmenliği, Gemi İnşaatı Mühendisliği, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği, İmalat Mühendisliği, Kalıpçılık Öğretmenliği, Makine Resmi ve Konstrüksiyonu Öğretmenliği, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, Malzeme Mühendisliği, Metal Öğretmenliği, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği, Otomotiv Öğretmenliği, Talaşlı Üretim Öğretmenliği, Tasarım ve Konstrüksiyon Öğretmenliği, Üretim Mühendisliği bölümlerinde lisans eğitimini tamamlayabilirler.
|
https://bilsis.hacettepe.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=649&lang=tr
|