ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ (642) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Günümüz dünyasında bir ülkenin kendi enerjisini üretebilme kapasitesi, ülkenin bağımsızlığı, ekonomik ve siyasi gücünün belirlenmesinde büyük önem arz etmektedir. Teknolojinin hızla ilerlemesi ve artan nüfus, enerji tüketimini her geçen gün artırmaktadır. Bu gelişimin doğurduğu problemlerin ilki, konvansiyonel enerji kaynaklarının tükenecek olması, diğeri ise bu kullanımın çevreye verdiği telafi edilemez zarar ve ekolojik dengenin bozulmasıdır.



Tüm bu güncel gelişme değişimlerin ışığında bölümümüzün amacı giderek önem kazanan ve yaygınlaşan yenilenebilir enerji kaynakları başta olmak üzere sektörde enerji üretimi ve dağıtımı konusunda faaliyet gösteren kuruluşlarda, enerji teknolojisine dayalı mal üreten kuruluşlarda veya tüm bu teknolojiler için bakım ve servis hizmeti üreten kuruluşlarda çalışabilecek. Bunun dışında enerjiye dayalı çevre teknolojisi üreticilerinde veya ilgili alandaki hizmet üreticisi kuruluşlarda da istihdam edilebilecek kalifiyeli, teknolojik gelişmeleri takip edebilecek elemanlar yetiştirmektir.



Programın amacı, sektörde enerji üretimi ve dağıtımı konusunda faaliyet gösteren kuruluşlarda, enerji teknolojisine dayalı mal üreten kuruluşlarda veya tüm bu teknolojiler için bakım ve servis hizmeti üreten kuruluşlarda çalışabilecek, enerjiye dayalı çevre teknolojisi üreticilerinde veya ilgili alandaki hizmet üreticisi kuruluşlarda istihdam edilebilecek kalifiyeli, teknolojik gelişmeleri takip edebilecek elemanlar yetiştirmektir.


Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Murat KADEMLİ
Tarihçe
Hacettepe Meslek Yüksekokulu, Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Programı, 2012 yılında Hacettepe Üniversitesi Senatosu'nun 29.03.2012 tarih ve 2012-76 sayılı kararı ile kurulmuştur. İkili öğretim olarak açılan programımız 2 yıllık önlisans eğitimi vermektedir. Eğitimini başarı ile tamamlayanlara "Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi" önlisans diploması ve "Tekniker" ünvanı verilir.Alternatif enerji kaynakları teknolojisi programından mezun olan öğrenciler, sektörde enerji üretimi ve dağıtımı konusunda faaliyet gösteren kuruluşlarda, enerji teknolojisine dayalı mal üreten kuruluşlarda veya tüm bu teknolojiler için bakım ve servis hizmeti üreten kuruluşlarda çalışabilirler. Bunun dışında enerjiye dayalı çevre teknolojisi üreticilerinde veya ilgili alandaki hizmet üreticisi kuruluşlarda da istihdam edilebilirler.Öğrencilerimiz Alternatif enerji kaynakları Programından mezun olduktan sonra ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları halinde fakültelerin, Elektrik Mühendisliği, Elektrik -Elektronik Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, Fizik bölümlerinde lisans eğitimini tamamlayabilirler.
Kazanılan Derece
Önlisans
Kabul Koşulları
Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Programı`na giriş için Türk ortaöğretim eğitimini tamamlamış veya yurtdışında eşdeğer bir eğitim almış olmak ve ulusal üniversite sınavında (TYT) sayısal alanda yeterli puanı almış olmak. Program kontenjanı 70'tir.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans
Mezuniyet Koşulları
Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Programı`ndan önlisans derecesi almak için 120 AKTS`yi başarılı ile tamamlamış olmak. Mezuniyet işlemleri, Hacettepe Üniversitesi Önlisans Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği` nde belirtilen koşullara uygun olarak yürütülür.(http://www.oid.hacettepe.edu.tr/index_sub.php?grp=y&dir=&file=lisans_20120928_0934&filetype=html&submenuheader=3)
Mezun İstihdam Olanakları
Alternatif enerji kaynakları teknolojisi programından mezun olan öğrenciler, sektörde enerji üretimi ve dağıtımı konusunda faaliyet gösteren kuruluşlarda, enerji teknolojisine dayalı mal üreten kuruluşlarda veya tüm bu teknolojiler için bakım ve servis hizmeti üreten kuruluşlarda çalışabilirler. Bunun dışında enerjiye dayalı çevre teknolojisi üreticilerinde veya ilgili alandaki hizmet üreticisi kuruluşlarda da istihdam edilebilirler.Öğrencilerimiz Alternatif enerji kaynakları Programından mezun olduktan sonra ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları halinde fakültelerin, Elektrik Mühendisliği, Elektrik -Elektronik Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, Fizik bölümlerinde lisans eğitimini tamamlayabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Vize sınavı, ödev ve final sınavı uygulanmaktadır.



https://bilsis.hacettepe.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=642&lang=tr