TÜRK HALKBİLİMİ (501) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi SÖZ
Program İçeriği

Program Hakkında Genel Bilgi



Türkiye'de halkbilimi çalışmalarının akademik ortamda yeni bir boyut kazanmasını sağlayan Anabilim Dalımız, Prof. Dr. Dursun Yıldırım'ın girişimleri ve önderliğinde kurulmuştur. Prof. Dr. Dursun Yıldırım'ın Yüksek Öğretim Kurumuna sunduğu “Folklor Hakkında Genel Bilgiler ve Folklor Bölümünün Üniversitelerimizde Kurulmasına Dair Düşünceler” başlıklı raporu ve I. Milli Kültür Şurasında başlattığı tartışmalar sonucunda, Yüksek Öğretim Kurumu tarafından üniversitelerde lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim vermek üzere Türk Halkbilimi Anabilim dallarının açılmasına karar verilmiştir. Bu kararla birlikte 1982 yılında Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne bağlı olarak kurulan Türk Halkbilimi Anabilim Dalı eğitim-öğretim hayatına başlamıştır. Bugün pek çok üniversitede açılmış olan Türk Halkbilimi Anabilim Dalları ve bölümlerinin ilki ve modeli olan Anabilim Dalımız, pek çok değerli akademisyenin yetiştiği bir merkez olarak görülmektedir.



Türk Halkbilimi Anabilim Dalı, Tarihi Türk coğrafyası içinde kültürün sözlü ve maddi unsurlarını derlemek, halkbilimi disiplinin yöntem ve teorileri doğrultusunda incelemek, Türk dünyası kültür çalışmalarının gelişmesine katkıda bulunmak, yapmış olduğu çalışmaların verileri doğrultusunda bizi geleceğe taşıyan temel dinamikleri tespit etmek amaçlarıyla akademik çalışmalarını ve eğitim-öğretim faaliyetlerini 3 Profesör, 3 Doçent, 1 Yardımcı Doçent, 2 Öğretim Görevlisi ve 5 Araştırma Görevlisi ile sürdürmektedir. 



Anabilim Dalımız Necdet-Neşide Sançar vakıf kitaplığında yaklaşık 8000 adet kayıtlı eser bulunmakla birlikte kuruluşundan itibaren Anabilim Dalımız bünyesinde gerçekleştirilen Lisans ve Yüksek Lisans tezleri Anabilim Dalımız web sitesinde kullanıcılarına çevrimiçi olarak hizmet vermektedir.


Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. Özkul Çobanoğlu
Tarihçe
Türkiye`de halkbilimi çalışmalarının akademik ortamda yeni bir boyut kazanmasını sağlayan Anabilim Dalımız, Prof. Dr. Dursun Yıldırım`ın girişimleri ve önderliğinde kurulmuştur. Prof. Dr. Dursun Yıldırım`ın Yüksek Öğretim Kurumuna sunduğu "Folklor Hakkında Genel Bilgiler ve Folklor Bölümünün Üniversitelerimizde Kurulmasına Dair Düşünceler" başlıklı raporu ve I. Milli Kültür Şurasında başlattığı tartışmalar sonucunda, Yüksek Öğretim Kurumu tarafından üniversitelerde lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim vermek üzere Türk Halkbilimi Anabilim dallarının açılmasına karar verilmiştir. Bu kararla birlikte 1982 yılında Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü`ne bağlı olarak kurulan Türk Halkbilimi Anabilim Dalı eğitim-öğretim hayatına başlamıştır. Bugün pek çok üniversitede açılmış olan Türk Halkbilimi Anabilim Dalları ve bölümlerinin ilki ve modeli olan Anabilim Dalımız, pek çok değerli akademisyenin yetiştiği bir merkez olarak görülmektedir.Türk Halkbilimi Anabilim Dalı, Tarihi Türk coğrafyası içinde kültürün sözlü ve maddi unsurlarını derlemek, halkbilimi disiplinin yöntem ve teorileri doğrultusunda incelemek, Türk dünyası kültür çalışmalarının gelişmesine katkıda bulunmak, yapmış olduğu çalışmaların verileri doğrultusunda bizi geleceğe taşıyan temel dinamikleri tespit etmek amaçlarıyla akademik çalışmalarını ve eğitim-öğretim faaliyetlerini 3 Profesör, 3 Doçent, 1 Yardımcı Doçent, 2 Öğretim Görevlisi ve 5 Araştırma Görevlisi ile sürdürmektedir. Anabilim Dalımız Necdet-Neşide Sançar vakıf kitaplığında yaklaşık 8000 adet kayıtlı eser bulunmakla birlikte kuruluşundan itibaren Anabilim Dalımız bünyesinde gerçekleştirilen Lisans ve Yüksek Lisans tezleri Anabilim Dalımız web sitesinde kullanıcılarına çevrimiçi olarak hizmet vermektedir.Anabilim Dalı Web Sitesi için tıklayınız.
Kazanılan Derece
Lisans
Kabul Koşulları
Türkiye Cumhuriyeti Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezinin yaptığı LYS sınavından TS 1 alanında aynı merkezin her sene güncellediği puan türünü almış olmak.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek Lisans
Mezuniyet Koşulları
Öğrenci, mezun olabilmek için ortak zorunlu dersler dışında 152 kredililk bölüm içi zorunlu, 76 kredilik (bölüm içi veya bölüm dışı) seçmeli ders almak zorundadır.Mezuniyet için öğrencilerin 240 AKTS kredi kazanmaları, transkriptlerinde başarısız ders kalmamış olması, ağırlıklı not ortalamasnını 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekir.Mezuniyet koşulları Hacettepe Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği?nde de açıklanır Diğer kurallarla ilgili, Hacettepe Üniversitesi Ön lisans-Lisans yönetmeliği (http://www.oid.hacettepe.edu.tr/index_sub.php?grp=y&dir=&file=lisans_20120928_0934&filetype=html&submenuheader=3 ) esas alınır.
Mezun İstihdam Olanakları
TürkDili ve Edebiyatı Türk Halkbilimi Anabilim Dalı mezunu öğrencilerimiz T.C. MilliEğitim Bakanlığının tanıdığı ?öğretmen olmak için geçerli Pedagojik Formasyon?eğitimlerini aldıktan sonra Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği başta olmaküzere T.C. Kültür Bakanlığı ve Türkiye Radyo Televizyon Kurumu kadrolarındakültür araştırmacısı ve uzman olarak görev alabilmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri, ilgili öğretim üyesi tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan “Ders Öğretim Planı”nda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak Hacettepe Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin 23-28. maddeleri uygulanır .



https://bilsis.hacettepe.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=501&lang=tr