TİYATRO (481) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

*Program Hakkında Genel BilgiSahne Sanatları Bölümü-Tiyatro Anasanat Dalı-Oyunculuk Sanat Dalı; Türkiye`de akademik düzeyde oyunculuk eğitimi veren ilk birimdir. 1936 yılında kurulan "Ankara Devlet Konservatuvarı" bünyesinde "Tiyatro Bölümü" olarak eğitim-öğretim faaliyetine başlamıştır. Bölümün kurucu yöneticisi Türk Hükümeti tarafından davet edilen Alman tiyatro ve opera rejisörü Prof. Carl Ebert`tir. Carl Ebert`in oyuncu, rejisör ve tiyatro eğitmenleri yetiştirmek üzere planladığı eğitim-öğretim müfredatı, ulusal bir yöntem oluşturma düşüncesini temel almakla birlikte,  Max Reinhardt'ın ve Konstantin Stanislavski`nin yorum yöntemlerini birlikte içeren Rus ve Alman oyunculuk ve rejisörlük yöntemlerinin sentezi niteliği taşır. Konservatuvar`ın 1982 yılında Hacettepe Üniversitesi`ne bağlanmasıyla Sahne Sanatları Bölümü`ne bağlı bir birim olan Tiyatro Anasanat Dalı-Oyunculuk Sanat Dalı, Stanislavski yorum yönteminin yanısıra çağdaş oyunculuk biçem ve teknikleriyle zenginleştirilmiş, ulusal/yerel araştırma, yorum, teknik ve uygulamalara yer veren bir lisans programı uygulamaktadır. Ülkemizde oyunculuk eğitiminde köklü ve saygın bir geçmişe sahip olan birim lisans eğitiminde; ulusal ve uluslar arası ilgili programları, uygulamaları yakından izleyen; oyunculuk eğitiminin alt disiplinlerinde eğitim-öğretimi ve diğer sanat ve bilimlerle ilişkide disiplinler arası etkileşimi önemseyen; çağdaş eğitim anlayışıyla ulusal/yerel kaynakları değerlendiren; konferanslar, seminerler, atölye çalışmalarıyla desteklenen ders programlarıyla tiyatro, sinema, TV ve diğer gösteri sanatları alanlarına donanımlı, yaratıcı sanatçılar yetiştirerek sosyal ve kültürel misyonunu sürdürmektedir.


Bölüm Başkanı
Prof. Onur ÖZMEN
Tarihçe
*Program Hakkında Genel BilgiSahne Sanatları Bölümü-Tiyatro Anasanat Dalı-Oyunculuk Sanat Dalı; Türkiye`de akademik düzeyde oyunculuk eğitimi veren ilk birimdir. 1936 yılında kurulan "Ankara Devlet Konservatuvarı" bünyesinde "Tiyatro Bölümü" olarak eğitim-öğretim faaliyetine başlamıştır. Bölümün kurucu yöneticisi Türk Hükümeti tarafından davet edilen Alman tiyatro ve opera rejisörü Prof. Carl Ebert`tir. Carl Ebert`in oyuncu, rejisör ve tiyatro eğitmenleri yetiştirmek üzere planladığı eğitim-öğretim müfredatı, ulusal bir yöntem oluşturma düşüncesini temel almakla birlikte, Max Reinhardt'ın ve Konstantin Stanislavski`nin yorum yöntemlerini birlikte içeren Rus ve Alman oyunculuk ve rejisörlük yöntemlerinin sentezi niteliği taşır. Konservatuvar`ın 1982 yılında Hacettepe Üniversitesi`ne bağlanmasıyla Sahne Sanatları Bölümü`ne bağlı bir birim olan Tiyatro Anasanat Dalı-Oyunculuk Sanat Dalı, Stanislavski yorum yönteminin yanısıra çağdaş oyunculuk biçem ve teknikleriyle zenginleştirilmiş, ulusal/yerel araştırma, yorum, teknik ve uygulamalara yer veren bir lisans programı uygulamaktadır. Ülkemizde oyunculuk eğitiminde köklü ve saygın bir geçmişe sahip olan birim lisans eğitiminde; ulusal ve uluslar arası ilgili programları, uygulamaları yakından izleyen; oyunculuk eğitiminin alt disiplinlerinde eğitim-öğretimi ve diğer sanat ve bilimlerle ilişkide disiplinler arası etkileşimi önemseyen; çağdaş eğitim anlayışıyla ulusal/yerel kaynakları değerlendiren; konferanslar, seminerler, atölye çalışmalarıyla desteklenen ders programlarıyla tiyatro, sinema, TV ve diğer gösteri sanatları alanlarına donanımlı, yaratıcı sanatçılar yetiştirerek sosyal ve kültürel misyonunu sürdürmektedir.
Kazanılan Derece
Lisans
Kabul Koşulları
Adayların programın sınav yönergesinde belirtilen koşulları karşılaması ve yerine getirmesi gerekir.
http://www.oid.hacettepe.edu.tr
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek Lisans
Mezuniyet Koşulları
Mezuniyet Koşulları Mezuniyet Tezi II dersinin alınabilmesinin önkoşulu öğrencinin Mezuniyet Tezi I dersinden başarılı olmasıdır. Bunun dışında öğrenciler Hacettepe Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği`nin 30. maddesinde belirtilen mezuniyet koşulları geçerlidir. (http://www.resmi-gazete.org/rega/hacettepe-universitesi-on-lisans-lisans-egitim-ogretim-ve-sinav-yonetmeligi-33210.htm). Programdan mezun olmak için gerekli koşullar Bu programdan mezun olabilmek için, Hacettepe Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği`nin 30. maddesinde belirtilen mezuniyet koşullarının yanı sıra, ortak zorunlu dersler hariç, en düşük 167 ulusal kredi ve toplam 240 AKTS kredisi elde etmek gereklidir
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunların Mesleki ProfiliSahne Sanatları Bölümü-Tiyatro Anasanat Dalı-Oyunculuk Sanat Dalı Lisans Programı`ndan mezun olanlar; tiyatro, sinema, TV ve diğer gösteri sanatları alanlarında oyuncu olarak çalışabilirler. Tiyatro sanat alanında Devlet Tiyatrosu, Şehir Tiyatrosu gibi ödenekli kurumlarda ve önemli özel tiyatrolarda istihdam şansı bulabildikleri gibi, kendi girişimleriyle kurdukları tiyatrolarda işletmeci ve/veya oyuncu olabilirler. Sinema ve TV yapımlarında, reklam sektöründe görev alabilir; oyuncu koçluğu yapabilir, oyunculuk ajanslarında çalışabilirler. Yurtdışında eğitim ve çalışma imkanı bulabilenler mesleki birikimlerini yüksek lisans, doktora eğitimiyle ve/veya önemli tiyatro gruplarında katıldıkları atölyelerle geliştirebilir; mesleklerini uluslar arası tiyatrolarda icra edebilirler. İlgili master programlarını tamamlama koşuluyla yüksek öğretim kurumlarında akademisyen olabilir; gerekli pedagojik formasyonu almaları halinde eğitim-öğretim kurumlarında drama eğitmenliği yapabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri, ilgili öğretim üyesi tarafından hazırlanan ve Bilgi Paketi’nde yer alan “Ders Öğretim Planı”nda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak Hacettepe Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin 23-28. maddeleri uygulanır (http://www.resmi-gazete.org/rega/hacettepe-universitesi-on-lisans-lisans-egitim-ogretim-ve-sinav-yonetmeligi-33210.htm).



https://bilsis.hacettepe.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=481&lang=tr