TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ (406) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı MESLEK ELEMANI
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Turizm sektöründe yer alan; konaklama işletmeleri, yiyecek içecek işletmeleri, seyahat acentaları gibi işletmelerin departmanlarında çalışabilecek, Türkçe ve öngörülen düzeyde İngilizce olarak iletişim kurabilecek, sosyal sorumluluk bilinci yüksek, analitik düşünme becerisine sahip, ekip çalışmasına uyumlu; sektördeki gelişmeleri takip ederek, sektörün sürekli değişen ihtiyaçlarına cevap verebilecek, bilgi teknolojilerindeki gelişmelere hâkim olacak şekilde eğitim almış;  mesleki ve kişisel gelişim fırsatlarını değerlendirebilecek, girişimcilik, yaratıcılık, kalite ve etik değerlerin yanı sıra sürdürülebilir turizmin önemi ile ilgili farkındalık ve bilinç kazanmış; nitelikli iş görenler ile orta ve üst kademe yöneticilerin yetiştirilmesi amaçlayan dört yarı yıllık bir yüksek öğrenim programıdır. Mezunlar konaklama, yiyecek-içecek ve seyahat acentelerinde iş bulabilmektedirler. Programımızda mevcut olan Bilgisayar Laboratuvarından ve modern eğitim teknolojisinden etkin bir şekilde yararlanılmaktadır. Turizm, esas olarak bir hizmet, aynı zamanda bir ağırlama sektörüdür. Bu nedenle hizmet verirken gösterilen dostluk ve yakınlık çok önemlidir. Hizmetin temel unsuru olan profesyonellik, beceri, verimlilik ve nezaket tesadüfi kazanılma; bütün bu özellikler, eğitim ve öğretim yatırımlarının bir sonucudur. Turizmde insan kaynaklarının değerlendirilmesinde, oteller, gıda servisi, ulaşım, tur ve seyahat organizasyonlarının talepleri dikkate alınır. Turizm ekonomik yapıyı güçlendiren ve ulusal ekonomiyi uluslararası piyasaya entegre eden bir sektör yapısına sahiptir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde çok çekici iş olanakları yaratır. Turizm, global, bölgesel ve ulusal ekonomilere sağladığı katkılar, istihdam yaratıcı özelliği, doğal ve kültürel mirasın korunması yolunda gösterdiği özen, barışın ve uluslararası ilişkilerin gelişmesindeki rolü ile 21. yüzyılın en önemli sektörü olma yolundadır.


Program Başkanı
Öğr.Gör. NAZLI ITIR BOSO
Tarihçe
Kurulduğu 1976-1977 öğretim yılındaki adı Ankara Meslek Yüksekokulu olan ve Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak eğitim ve öğretime başlayan Yüksekokulumuz 1981 yılında aynı Bakanlığa bağlı Ankara Yabancı Diller Yüksekokulu ile birleşerek Ankara Yabancı Diller ve Meslek Yüksekokulu adını almıştır.Yükseköğretimin tek çatı altında toplanması ile 1982 yılında Ankara Yabancı Diller Yüksekokulu Gazi Üniversitesine, Meslek Yüksekokulu da Ankara Meslek Yüksekokulu adıyla Hacettepe Üniversitesine bağlanmıştır.Ankara Meslek Yüksekokulunda 1992-1993 öğretim yılında ikili öğretime geçilmiş ve 1997 Temmuz ayında da Opera mevkiinde şu an kullanılmakta olan binasına taşınmıştır.Yüksekokulumuz 2002-2003 öğretim yılında MEB-YÖK Meslek Yüksekokulları Orta Eğitim Projesi kapsamına alınmıştır.2004-2005 öğretim yılından itibaren Yüksekokulumuzun İktisadi ve İdari Programlar Bölümü ile Teknik Programlar Bölümü Üniversitemiz kararıyla birbirinden ayrılarak, Teknik Programlar Bölümü, Üniversitemiz Polatlı Teknik Bilimler Meslek Yüksekokuluna taşınmıştır. Ankara Meslek Yüksekokulunun adı Üniversitemizin kararı ve Yükseköğretim Genel Kurulunun 17 Aralık 2005 tarihli onayı ile Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu olarak değiştirilmiştir. Yüksekokulumuz 2011-2012 Öğretim Yılında Avrupa Birliği İPA (katılım öncesi yardım aracı) programı kapsamında finanse edilen İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi Projesi (İKMEP) kapsama alınmıştır ki bu proje işgücü piyasası ile Meslek Yüksekokulları arasında istihdam amaçlı birlikteliğin sağlanarak hayat boyu öğrenme perspektifinde, mesleki eğitimin organizasyonu ve kalite artırılması yoluyla insan kaynaklarının gelişiminin teşvik edilmesini amaçlamaktadır. Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulunda İktisadi ve idari Programlar Bölümü Başkanlığı altında dört program önlisans eğitimi vermektedir. Bunlardan biri olan ,Turizm ve Otel İşletmeciliği programı 1979-1980 yılında eğitim-öğretime başlamış ve 32 yıldır turizm meslek elemanı ünvanına sahip bireyler yetiştirmiştir.
Kazanılan Derece
Önlisans Derecesi
Kabul Koşulları
Yüksekokulumuz Turizm ve Otel İşletmeciliği kontenjanlarımızın tamamı TYT (Temel Yeterlilik Testi) puan şartını sağlayan adaylar için ayrılmıştır.
Üst Kademeye Geçiş
Ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayanlar, DGS (Dikey Geçiş Sınavı) sınavına girerek başarı durumları ve puanlarına göre YÖK´ün ilgili mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen lisans programlarına geçiş yapabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programdan mezun olabilmek için en az 78 kredilik ulusal kredili 120 AKTS'lik derslerden başarılı olmak gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Program mezunlarımız; tüm turizm işletmelerinde kamu ve özel kesim kuruluşlarında görev alabilmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim elemanları tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan "Ders Öğretim Planı"nda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak H.Ü Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.



https://bilsis.hacettepe.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=406&lang=tr