BESLENME VE DİYETETİK (361) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı DİYETİSYEN
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Beslenme ve Diyetetik Bölümü lisans programı 4 yıllık eğitim ve öğretim yılından oluşmaktadır (1 yıllık İngilizce hazırlık sınıfı öğrencinin isteğine bağlıdır).  Mesleki eğitim ve öğretim programının birinci aşaması, diyetetik uygulamalarına esas olan temel bilimler, tıp ve beslenme bilimlerini içermektedir. İkinci aşamadaki dersler ise doğrudan uygulama alanıyla ilgilidir. Öğrenci, teorik öğretim ve laboratuvar uygulamalarına ek olarak, toplum sağlığı ve beslenmesi ile ilgili uygulamalar ile hastaneler ve diğer kuruluşlarda tedavi edici ve toplu beslenme yönetimi ile ilgili olarak diğer mesleki uygulamaları yapmaktadır. Bu program uygulamasıyla öğrenci, diyetisyenlik mesleği için gerekli ilke, kavram, bilgi ve becerileri kazanıp geliştirmektedir.


Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Zehra Büyüktuncer Demirel
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Prof.Dr. Mevlüde Kızıl
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Doç.Dr. Pelin Bilgiç
Tarihçe
Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Türkiye`de üniversite düzeyinde mesleki eğitim veren ilk kurumdur. Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Sağlık Bilimleri Yüksekokulu bünyesinde Beslenme ve Diyetetik alanında eğitim ve araştırma yapmak amacıyla ilk defa 1962 yılında Diyetetik adıyla bir program olarak hizmete girmiştir. Hacettepe Sağlık Bilimleri Yüksekokulu`nun 1963 yılında Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi haline gelmesiyle Diyetetik Programı yeniden yapılandırılarak fakültenin Temel Bilimler Yüksekokulu`na bağlı bir bölümü haline getirilmiştir. Hacettepe Üniversitesi`nin 8 Temmuz 1967 tarihinde kurulmasıyla, Sağlık Bilimleri Fakültesi`ne bağlı olarak faaliyetini sürdürmüştür. Bir süre Ev Ekonomisi Yüksekokulu içinde yer alan birim 1976 yılında, Ev Ekonomisi Yüksekokulu`ndan ayrılarak Gıda Analizleri ve Teknolojisi Bölümü ile birlikte Sağlık Teknolojisi Yüksekokulu`na bağlanmıştır. 1977 yılında Gıda Analizleri ve Teknolojisi Bölümü`nün Mühendislik Fakültesi`ne bağlanmasından sonra, Sağlık Teknolojisi Yüksekokulu'nun tek bölümü olarak Beslenme ve Diyetetik alanında lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim-öğretim uygulamalarını ve araştırmalarını sürdürmüştür. Beslenme ve Diyetetik Bölümüne bağlı Beslenme Bilimleri, Diyetetik ve Toplu Beslenme Sistemleri olmak üzere 1994 yılında 3 Anabilim Dalı, 2001 yılında da Toplum Beslenmesi Anabilim Dalı kurulmuştur. Beslenme ve Diyetetik Bölümü 2007 yılında 26551 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan kararla kurulan Sağlık Bilimleri Fakültesi'ne bağlanmıştır. İlk olarak 1966 yılında mezun vermeye başlayan bölüm, bugüne kadar toplamda 3014 diyetisyen yetiştirmiştir. Her yıl bu sayıya en az 85 mezun eklenmektedir.
Kazanılan Derece
Lisans
Kabul Koşulları
Beslenme ve Diyetetik Lisans Programı, lise ve dengi meslek liseleri çıkışlı, Üniversite Seçme ve Yerleştirme Sınavlarında aldıkları Sayısal puanı ile bölüme girmeye hak kazanmış erkek ve kız öğrencilere mesleki eğitim öğretim sağlamaktadır. Eğitim dili Türkçedir. İngilizce hazırlık sınıfı isteğe bağlıdır. Bazı meslek dersleri İngilizce seçmeli olarak alınabilmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek Lisans
Mezuniyet Koşulları
Kazanılan Derece Gereklilikleri ve Kurallar bölümündeki koşulları sağlayan öğrenciler mezuniyet hakkı kazanır.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar yataklı tedavi kurumlarında, çocuk ve yaşlı bakımevleri, ana-çocuk sağlığı, toplum sağlığı, özel diyet polikliniklerinde araştırıcı, eğitici, tedavi ve rehabilite edici olarak hizmet vermelerinin yanı sıra akademisyen olarak çalışabilmektedirler. Ayrıca mezunlar; diğer toplu beslenme yapılan kurumlarda, besin ve beslenmeyle ilgili özel veya kamu kuruluşlarında, yönetici, araştırıcı ve eğitici olarak da çalışabilmektedirler. Bu program mezunları, KPSS (Kamu Personel Seçme Sınavı) ´den gereken puanı almaları durumunda bahsedilen kamu alanlarına diyetisyen olarak atanmaktadır. Okulumuzdan mezun olan diyetisyenler 1969 yılında kurulmuş olan Türkiye Diyetisyenler Derneği` ne üye olabilirler. Dernek, Avrupa Diyetetik Dernekleri Federasyonu (EFAD-European Federation of the Association of Dietitians) ve Uluslararası Diyetetik Konfederasyonu (ICDA-International Confederation of Associations of Dietetians) üyesidir.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar, değerlendirme ve notlandırma 'Hacettepe Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği' uyarında yapılmaktadır. Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli ders tanımlarında ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır.



https://bilsis.hacettepe.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=361&lang=tr