SOSYOLOJİ (345) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı SOSYOLOG
ÖSYM Tipi EA
Program İçeriği

Program bilgi paketimiz içerisinde eğitim türü, hedefler, kazanılacak derece, kabul koşulları, üst kademeye geçiş, mezuniyet koşulları, tarihçe, mezun istihdam olanakları, sınavlar, ölçme ve değerlendirme, program profili, öneki dönemin tanınması, yeterlilik koşulları, iletişim bilgileri, öğrenme ortamları, anahtar yetkinlikler, kalite güvence ve yasal dayanaklar hakkında bilgiler bulunmaktadır.


Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Birsen ŞAHİN KÜTÜK
Tarihçe
Kurulduğu 1964 tarihinden bu yana Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Türkiye`deki sosyoloji öğretiminin ve sosyolojik araştırmaların öncü merkezi olmuştur. Başlangıçtan itibaren bölüm hem öğretim hem de araştırmada disiplinlerarası bir yaklaşım benimsemiş ve bu hali ile de ülkede daha sonra kurulacak sosyoloji bölümleri için bir örnek teşkil etmiştir. Gerek lisans gerekse lisansüstü eğitimde hem kuramsal hem de uygulamaya dayalı dersler ile öğrenciler aynı zamanda mesleki yaşama da hazırlanmaktadır. Bölüm tarafından yürütülen öğretim programları şu şekildedir: Sosyoloji Lisans Eğitimi, Sosyoloji Yüksek Lisans eğitimi, Sosyoloji Doktora eğitimi ve Kadın Çalışmaları Yüksek Lisans eğitimi. Veri analizi gibi uygulama gerektiren dersler laboratuarda işlenmekte ve bu iş yaşamında mezunlarımıza avantaj olarak dönmektedir. Eğitim dili Türkçedir.
Kazanılan Derece
Lisans
Kabul Koşulları
Bölümde lisans eğitimi yapmak isteyen bireylerin lise ya da dengi öğretimi başarı ile tamamlamış olmaları, Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)`nın ilgili puan türünden yeterli puanı almış olmaları gerekmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek Lisans: Bu program mezunları aynı alandaki yüksek lisans veya bu program mezunlarını kabul eden diğer alanlardaki yüksek lisans programlarına giriş koşullarını sağladıkları takdirde devam edebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Toplam 240 AKTS`lik ortak zorunlu, zorunlu ve seçmeli derslerini başarı ile tamamlayan ve en az 2.00 ortalamaya sahip öğrenciler mezuniyete hak kazanırlar. Bu konunun ayrıntıları Programın Yapısı başlığı altında açıklanmıştır. Mezuniyet için H.Ü. Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.(http://www.oid.hacettepe.edu.tr/index_sub.php?grp=y&dir=&file=lisans_20120928_0934&filetype=html&submenuheader=3 )
Mezun İstihdam Olanakları
Sosyologlar, kamu kurum ve kuruluşlarında teknik hizmetler kadrolarında sosyolog unvanı ile ya da farklı bir kadroda çalışabilmelerinin yanı sıra, ilgileri doğrultusunda özel sektörde de geniş bir istihdam alanı bulabilmektedir. Sosyologların çalışabilecekleri kurumlar arasında bakanlıkların merkez kuruluşları, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Tarım İl Müdürlükleri, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, Sivil Savunma Genel Müdürlüğü, Atatürk Araştırma Merkezi, Emniyet Genel Müdürlüğü, Basın, Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Türkiye İstatistik Kurumu, Devlet Planlama Teşkilatı, Diyanet İşleri Başkanlığı, belediyeler, ticaret ve sanayi odaları, yaşlı bakım evleri, yazılı-görsel medya kuruluşları, araştırma şirketleri, reklam şirketleri, yayınevleri, bankalar, özel şirketlerin insan kaynakları, uluslararası kuruluşlar (UN, ILO,EU gibi) yer almaktadır.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan “Ders Öğretim Planı”nda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak H.Ü. Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır. (http://www.oid.hacettepe.edu.tr/index_sub.php?grp=y&dir=&file=lisans_20120928_0934&filetype=html&submenuheader=3 )



https://bilsis.hacettepe.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=345&lang=tr