BİYOLOJİ (321) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Misyonumuz





Topluma ve bilim dünyasına bilimin temel ilkelerini benimsemiş, dünyaya keşfetmek için bakan, yaratıcı, evrensel bilimin geliştirilmesine katkıda bulunan, değer üreten, etik değerlere bağlı, farklılıklara saygı gösteren nitelikli biyologlar yetiştirmeyi ve çağın gereklerine uygun araştırma olanaklarını kullanarak, bilginin yaratılmasını, yayılmasını ve uygulanmasını görev edinmiştir.




 


Vizyonumuz





Ulusal ve uluslararası ölçekte takip edilen ve öncelikli olarak talep gören, bunu üstün nitelikli ürünlerle sürdürebilen, danışmanlık, araştırma ve yayınları ile geleceğin şekillenmesinde rol alarak, üniversitemizin gelişimine katkı sağlayan bir birim olmaktır.


Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Selim Süalp ÇAĞLAR
Tarihçe
1967 yılında kurulan Hacettepe Üniversitesi bünyesinde meydana getirilen Biyoloji Bölümü, geniş kapsamda teorik bilgiye, yaratıcılığa, bilimsel düşünme ve pratikte uygulama yeteneğine sahip elemanlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu sayede hem akademik standartlar yüksek düzeyde tutulmakta, hem de değişik iş alanlarında birinci derecede tercih edilen biyologlar yetiştirmektedir. Bölümün Biyoteknoloji (1992), Botanik (1981), Ekoloji (1992), Genel Biyoloji (1981), Hidrobiyoloji (1981), Moleküler Biyoloji (1981), Uygulamalı Biyoloji (1992), Zooloji (1981), Anabilim dalları bulunmaktadır. Uygulamalı Mikrobiyoloji, Moleküler Biyoloji, Fizyoloji, Zooloji, Ekoloji ve Botanik laboratuvarları mevcut olup, çeşitli modern aletlerle donatılmıştır. Ayrıca belirli konularda uzmanlaşmış ve alt yapısı tamamlanmış (Ekoloji, Sucul Yaşam, Genetik, Moleküler Genetik, Biyoteknoloji, Histoloji, Sitoloji, Botanik ve benzeri) ihtisas laboratuvarları ile öğrencilerin kullanımına açık bir bilgisayar laboratuvarı bulunmaktadır. Eğitim sırasında uygulamalı metotlar kullanılmakta, arazi çalışmaları ve staj olanakları sunulmaktadır.
Kazanılan Derece
Lisans
Kabul Koşulları
Bu programa kabul edilebilmek için ortaöğretim eğitimini tamamlamış veya yurtdışında eşdeğer bir eğitim almış ve ulusal üniversite sınavında MF-2 puan türünde yeterli puanı almış olmak gerekmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek Lisans
Mezuniyet Koşulları
Biyoloji Bölümünden mezun olmak için en az 143 ulusal (240 AKTS) krediyi tamamlamış olmak ve en az 2,00 genel akademik ortalamayı sağlamış olmak gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Biyoloji mezunları, ana çalışma alanlarına veya istihdam fırsatlarına başvurabilirler. Biyologlar, bilimsel becerilerini ve pratik yeteneklerini kullanarak üniversitelerde, araştırma enstitülerinde, kamu ve özel sektördeki araştırma ve geliştirme bölümlerinde ya da ilaç şirketlerinde bir araştırma ekibine katılabilirler. Ayrıca tarım, tıp ve doğal çevre gibi çeşitli konseylerde de çalışma imkânı bulabilirler. Biyologlar için en geniş istihdam alanlarından biri olan sanayi sektörü ilaç, gıda ve bira üretimi gibi alanlarda, entelektüel ve pratik bilimsel yeteneklere sahip olanlar için laboratuvar bazlı araştırmalar, ticari ve yönetsel ilgileri olanlar içinse satış, pazarlama, satın alma ve üretim gibi çeşitli iş olanakları sunar. Sanayi sektöründe çalışan biyoloji mezunlarının yaklaşık yarısı laboratuvar bazlı işlere yönelmektedir. Bunlara ek olarak, hastane laboratuvarlarında bilim insanı ve teknisyen olarak çalışma fırsatları da mevcuttur. Eğitim ise yine geniş bir akademik yetenek yelpazesini kapsayan başlıca istihdam alanlarından biridir. Biyoloji diploması, öğretmenlik mesleğine adım atmak için ideal bir temel sağlar. Sayısal olarak en fazla biyolog, lisans eğitimi ve öğretmenlik sertifikası ile ortaöğretim düzeyinde öğretmenlik yapma yolunu seçmektedir. Diğer taraftan, akademik spektrumun üst noktasında üniversitelerde öğretim görevlisi pozisyonları bulunmaktadır.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve bilgi paketinde yer alan “Ders Öğretim Planı”nda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak H.Ü. Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.



https://bilsis.hacettepe.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=321&lang=tr